Cum îți ajuți angajații să se motiveze singuri
Sunt întrebări simple pe care atât noi, cât și angajatorii noștri, ar trebuie să le formulăm mai des. Câteva clipe de introspecție te fac să îți dai seama ce te motivează cu adevărat, care este, de fapt, sistemul tău de valori. Iar în această ierarhie nu există alegeri sau răspunsuri greșite. Orice răspuns ai da, singurul lucru de care trebuie să ții seama este corectitudinea acestuia.
Potrivit literaturii de specialitate, conceptul de carieră are mai multe înțelesuri: avansare, ascensiune în cadrul organizației sau în ierarhia profesională; profesie, în accepțiune comună anumite profesii sunt considerate a fi „cariere”, pe când altele sunt considerate simple posturi; succesiune de posturi ocupate de o persoană în decursul vieții profesionale; cadru dinamic în care o persoană își percepe viața profesională. Dar, pentru a avea o carieră, ai nevoie și de motivație. Dar ce este motivația? Cum te ajută motivația în carieră?
Motivația este un concept fundamental în psihologie și, în general în științele despre om, exprimând faptul că la baza conduitei umane se află întotdeauna un ansamblu de mobiluri – trebuințe, tendințe, interese, intenții, idealuri – care susțin realizarea anumitor acțiuni, fapte, atitudini. De unde vine ea? „În ultimii 40 de ani, oamenii de științe sociale din întreaga lume au studiat această problemă în mod riguros, analitic și empiric. Apoi au făcut variate experimente controlate. Au condus studii în acest domeniu. Mai recent, ei au valorificat datele mari. Și prin această cercetare, ne-au oferit cea mai bună cunoaștere – nu intuiția, ci proba – despre natura motivării umane”, spune Daniel Pink, autor de succes cu 5 cărți provocatoare la activ, dintre care trei sunt bestseller-uri New York Times: „A Whole New Mind” (2006) , „Drive” (2009) și cea mai recentă, „To Sell is Human” ( 2013).
Prin companii se zvonește că liderul echipei, managerul instituției ar trebui să fie cel care să motiveze echipa. Fiecare dintre manageri are propriul stil, propria strategie de a-și conduce echipa. Dar, de ce trebuie să țină cont în acest demers? „În primul rând, trebuie să ținem cont că motivarea nu este acel lucru pe care cineva îl face asupra unei alte persoane. Este ceva ce oamenii fac pentru ei înșiși. Deci, adevărata provocare este să le creezi oamenilor contextul pentru a se motiva singuri. În al doilea rând, presupunând că liderul înțelege acest lucru, cea mai bună mișcare este să își plătească oamenii bine, apoi să le ofere cantități sănătoase de autonomie, măiestrie și scopuri”, spune Daniel Pink.
Ce demotivează cel mai des? Oamenilor nu le place să fie tratați incorect. Incertitudinea este, de asemenea, un element demotivator foarte puternic. Conflictele, fie ele la vedere, fie nu, sunt cel mai greu de ținut în frâu. După ce te-ai asigurat că ai eliminat factorii de mai sus, te poți gândi ce anume vei face pentru a motiva echipa.
Banii, mai puțin importanți în motivare
„De fapt, banii sunt un factor motivator extrem de important – dar nu în sensul la care ne așteptăm. Pentru o muncă complexă, banii sunt un prag motivator. Trebuie să îți plătești oamenii bine și just pentru a începe o discuție despre motivarea de durată. Dacă oamenii nu sunt plătiți la justa valoare, dacă nu câștigă cât valorează, atunci nu este nicio șansă ca ei să fie motivați. Așa că – din nou, în cazul task-urilor creative sau de natură conceptuală – cea mai bună folosire a banilor ca motivare este să îți plătești angajații destul cât să-și ia de pe cap problema banilor. Plătește-i bine ca ei să se focuseze pe muncă, nu pe bani”, afirmă Daniel Pink.
Ce îi motivează pe angajați?
Programul de lucru – nu puțini sunt cei care ar da orice ca să-și poată face propriul orar. Fie că sunt persoane matinale, care dau randament când marea majoritate a colegilor încă visează, fie că, din contră, trebuie să doarmă până la cel puțin 10, ca să poată lucra ceva.
Atmosfera de la locul de muncă – buna colaborare cu colegii, comunicarea directă și eficientă cu șefii, precum și ambianța per ansamblu de la locul de muncă sunt factori foarte importanți și motivanți pentru multe persoane.
Dezvoltarea profesională – omul cât trăiește învață. Acesta este motoul care îi determină pe mulți să își dorească o pregătire pemanentă. Multe companii țin cont de dorința angajaților de a se specializa, de a ține pasul cu noile descoperiri din domeniu și le oferă posibilitatea de a urma diverse cursuri de pregătire.
Pe tine ce te motivează la locul de muncă?