Explorând partea „întunecată” a leadership-ului
Eșecul managerial este ușor de identificat, dar motivele din spatele acestuia sunt mult mai dificil de descoperit. În timp ce o mulțime de studii științifice s-au axat pe trăsăturile „luminoase” ale personalității unui lider, este important să recunoaștem și celălalt capăt al spectrului personalității, respectiv ceea ce se numește în psihologie partea „întunecată” a personalității.
CÂND SE MANIFESTĂ „PARTEA ÎNTUNECATĂ” A PERSONALITĂȚII?
În anii ’70, un celebru lanț de magazine din Statele Unite ale Americii a început să se confrunte cu fenomenul de „eșec managerial”. Pe scurt, o poveste similară cu cele de pe meleagurile noastre: oameni buni, talentați, care au crescut în companie, de la un punct încolo nu mai făceau față cu același succes provocărilor propuse de noile roluri și responsabilități. Cazul Sears a ajuns celebru și citat în multe cărți și programe ce fac referire la declinul în leadership.
DE UNDE VINE INCOMPETENȚA ÎN LEADERSHIP?
În cazul Sears, unii lideri ai organizației, performeri de top pe o perioadă mare de timp, pe măsură ce erau avansați în roluri mai complexe, deveneau irelevanți pentru organizație, performanța lor scăzând invers proporțional cu promovarea.
Acționarii și-au dorit o explicație și au comandat un audit de leadership directorului de HR, psiholog la bază, pentru a determina care era cauza.
Rezultatele Sears au fost, în timp, întărite de date similare publicate de Center for Creative Leadership (McCall, M. W., Jr., & Lombardo, M. M. (1983) Off the track: Why and how successful executives get derailed) și Hogan Assessments (Hogan, R., & Hogan, J. (2001). Assessing leadership: A view from the dark side, International Journal of Selection and Assessment).
Concluziile cercetărilor despre incompetența în leadership au fost cel puțin interesante:
- Liderii care au eșuat erau la fel de buni din punct de vedere al abilităților sociale, cât și al inteligenței, precum cei care nu au eșuat;
- Uneori, executivii erau angajați sau promovați exact pentru aceleași caracteristici care i-au adus apoi în timp în pragul eșecului: energie, viteză de reacție, siguranță de sine, curaj, carismă, sentimentul valorii proprii de excepție.
IMPACTUL PĂRȚII ÎNTUNECATE ESTE SEMNIFICATIV
Consecințele financiare ale leadership-ului de proastă calitate sunt reale. „Când am început să studiez acest concept în urmă cu 25 de ani, spune prof. dr. Robert Hogan, fondator Hogan Assessments, am concluzionat că incompetența managerială în mediul corporatist apare în 60-70% din cazuri. Această cifră corespunde procentului de persoane care declară că au un nivel scăzut de angajament și motivație, care este de aproximativ 75% la nivel global.”
CARACTERISTICI EXACERBATE DE MEDIUL ÎNCONJURĂTOR, DE PRESIUNE ȘI LIBERTATEA DATĂ DE PUTERE
Întrebat într-un interviu „de ce apar aceste comportamente contraproductive”, prof. dr Robert Hogan explică: „mă consider un freudian de «școală veche» și consider că experiențele timpurii trăite contează cu adevărat, iar toate aceste caracteristici ale părții întunecate sunt de fapt tipare comportamentale învățate. Ceea ce facem de-a lungul copilăriei, pentru a evita o pedeapsă sau pentru a primi o recompensă, vor deveni mecanismele noastre de a face față unor situații interpretate ca fiind similare odată ce am ajuns adulți.”
RESPONSABILITATEA HR-ULUI ÎN ASIGURAREA LEADERSHIP-ULUI DE CALITATE
Studiile științifice demonstrează că performanța financiară a organizațiilor este strâns legată de angajamentul organizațional, iar calitatea leadership-ului are impact direct în nivelul de angajabilitate. Orice transformare pe care o dorim implementată în organizație, chiar și din zona de tehnologie, are șanse de reușită mai mari dacă asigurăm un leadership de calitate.
Articol preluat din numărul 259 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.