Surprinzător sau nu, liderii de succes fac lucrurile DIFERIT
Un lider de succes are mereu în minte imaginea de ansamblu și, în același timp, vede clar pașii, din perspectiva proprie, pe care e necesar să îi facă astfel încât să ducă la bun sfârșit proiectele și obiectivele organizației. De asemenea, el are capacitatea de a-și canaliza energia, folosind în beneficiul său și al echipei sale emoții pozitive, cum ar fi acceptarea, încrederea, recunoștința. Liderul de succes știe că întreaga activitate organizațională este nu numai un punct final de atins, ci și o călătorie din care are de învățat, alături de întreaga sa echipă.
Astăzi, paradigma liderului dominator și autoritar nu mai funcționează la fel de bine. Un lider autentic nu mai spune celorlalți ce e de făcut în fiecare pas și nu mai are controlul absolut asupra oamenilor din echipa sa, ci îi însoțește, îi ghidează și ajută să creeze valoare prin ceea ce fac.
Iată care sunt cele 5 lucruri pe care liderii de succes le fac diferit:
1. Lucrează permanent cu ei înșiși
Unui lider de succes nu îi este specifică atitudinea de ,,eu le știu pe toate”. Așa că e firesc ca acesta să lucreze mereu cu el însuși, pentru a descoperi lucruri noi. El creează un spațiu de acceptare și are deschiderea de a asculta părerile celorlalți. Liderul de succes conduce din dorința de a-i servi pe ceilalți, de a-i orienta către ce au ei mai bun de oferit, și știe că realitatea externă este creată din interior. De aceea, este într-un antrenament personal permanent.
Privesc crizele ca pe o sursă de oportunități și lecții
În orice organizație apar, uneori, lucruri disfuncționale. Însă, un lider autentic are abilitatea de a se uita la crize ca la o stare de fapt, care ridică niște semnale și transmite o serie de mesaje. În loc să caute o rezolvare rapidă sau să declanșeze o stare de alertă și tensiune, acesta preferă să vadă lecțiile ascunse într-un context dramatic. Altfel spus, liderii nu iau pastile pentru a amorți situația, ci o tratează în profunzime, cu blândețe și tact.
2. Se bucură de călătorie, nu doar de destinație
Liderii autentici nu se gândesc doar la rezultat, ci și la oamenii alături de care lucrează; sunt acele persoane care creează un sentiment de unitate și un climat în care fiecare membru al echipei își valorifică potențialul său cel mai înalt. Pe scurt, ei se bucură atât de destinație, cât și de călătorie.
Își păstreaza curiozitatea vie, indiferent de cât de multe lucruri au învățat până atunci
În percepția liderului de succes, există mereu lucruri de descoperit. El își menține bucuria de începător și are capacitatea de a se reinventa. ”They stay young and they stay hungry” – o tinerețe a dorinței de a învăța și o poftă de cunoaștere, care nu are vârstă. Liderii autentici au sclipirea pe care o au copiii în ochi, atunci când pun întrebări: de ce se întâmplă lucrurile așa și nu altfel? Cum funcționează asta? etc.
3. Sunt deschiși la schimbare și provocări
Nu în ultimul rând, liderii sunt deschiși la provocări, mai ales pentru că nu își doresc să câștige cu încrâncenare și cu orice preț. Evident, își doresc și urmăresc succesul organizațional, dar nu mizează pe câștig ca la un joc de noroc – nu sunt doar niște ”gamblers”. Ei construiesc, sunt creatori și vizionari.
4. Nu se tem să își asume riscuri.
Citind aceste lucruri, vi se poate părea puțin ireal sau departe de a fi pus în practică, însă oamenii cu care lucrez demonstrează clar că pot fi lideri de succes. Pe de altă parte, urcarea la un alt nivel se face dintr-o dorință puternică. Nimic nu este posibil fără angajament, discernământ și disciplină. Orice proces de dezvoltare necesită o evaluare de 360 de grade, prin întrebări de tipul: unde sunt acum? Ce nu funcționează? Cum sunt perceput? ș.a. Putem începe această evaluare chiar de la persoanele apropiate nouă, pentru că ele sunt cele mai bune radare care ne pot spune ce le place și ce nu le place la noi. Puse cap la cap, aceste informați dau un diagnostic corect de la care putem construi în continuare și schimba ceea ce e necesar.
Liderii de succes trăiesc din pasiune, nu din teamă. Ei se gândesc nu numai la cum să livreze niște cifre, ci la cum ajută organizația pe care o conduc oamenii din jur; ei rămân conectați la un scop mai mare față de toate dificultățile de zi cu zi. Într-un anumit mod, liderii de succes își construiesc deja memoriile cu fiecare zi.