Robotul este complementar, nu opus omului
Pentru a avea succes în medii de afaceri foarte volatile, precum cele asociate cu schimbările perturbatoare, un manager trebuie să aibă abilitatea de a înțelege elementele care creează acea volatilitate și să poată apoi să construiască obiective puternice care să dea sens acțiunilor echipei, acțiuni aliniate la rândul lor la misiunea companiei. Ca manager, trebuie să fii un exemplu de perseverență și succes pentru cei din jur și să inspiri prin apetitul pentru nou și optimism – Bogdan Rotunjanu, IT Director la Orange România.
La fel de importantă este și disponibilitatea de a învăța de la alții, în special de la membrii echipei. De multe ori, în medii foarte dinamice care antrenează schimbări distruptive, avem de-a face cu specializări foarte noi. Drept urmare, ca lider, este esențial să știi să pui în valoare membrii echipei care contribuie la dezvoltarea unor proiecte/produse/servicii inovatoare. Pe scurt, un manager de succes trebuie să aibă capacitatea de a identifica și evalua oportunitatea, de a motiva și reuni energiile membrilor echipei pentru a produce sau adera la schimbare, dezvoltând în cei din jurul său o mentalitate deschisă către experiment și nou. Din ceea ce văd, leadership-ul în România se asociază mai mult cu o înclinație nativă, însă și această atitudine este în schimbare. În ultimii ani au început să apară din ce în ce mai multe contexte favorabile care pot da naștere unor lideri. Lucrul acesta se întâmplă în special în domeniul tehnologiei, prin inițiative ale companiilor sau prin parteneriate publice-private. În compania pentru care lucrez, creștem competențele digitale și leadershipul în domeniul tehnologiei prin diverse inițiative care sunt strâns legate de activitatea noastră. Aș menționa aici programele de (pre)accelerare a startup-urilor precum Innovation Labs, pe care Orange îl sprijină încă din 2014, sau chiar Orange Fab, programul lansat în vara anului trecut. Dar mergem și în zona educației, direct la cei care îi dorim în echipă. Orange Educational Program are o tradiție de peste 20 de ani în cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (ETTI), Universitatea Politehnică din București. O bună parte dintre absolvenții programului au devenit lideri chiar în cadrul companiei și îl menționez aici pe Ștefan Slavnicu, Chief Technology Officer, care a facut parte din prima promoție. Un alt exemplu este concursul „European Cyber Security Championship 2018”, inițiativă pe care o susținem prin traininguri de specialite și infrastructură IT&C încă din 2015. Pregătim anual 10 tineri care reprezintă România și care sunt pregătiți de către mentorii companiilor partenere atât tehnic, cât și din punct de vedere al abilităților de lider și al discursului public.
Mă bucur să văd tot mai multe companii care răspândesc și încurajează conceptul de antreprenoriat, fie în totalitate în interiorul companiei, fie în colaborare cu parteneri mari sau startup-uri. Tehnologia oferă în acest moment foarte multe oportunități de dezvoltare pentru tineri.
De asemenea, cultura organizațională este foarte importantă în absorbția și valorificarea oportunităților tehnologice semnificative din ziua de azi. Viteza cu care se dezvoltă tehnologia înseamnă, în primul rând, schimbare continuă și necesită o cultură organizațională deschisă către schimbare la toate nivelurile și în toate domeniile din companie. Cultura organizației se traduce (și) în capacitatea unei organizații de a adopta din mers noi metode de lucru, de a transforma competențele, de a ajusta structura organizațională pentru a corespunde provocărilor actuale și de a îmbrățișa tehnologia, chiar dacă la început aceasta nu este înțeleasă pe deplin de către toți.
În acest context, roboții sunt creați de oameni pentru a îmbunătăți procesele, pentru a simplifica viața și a depăși limitele fizice de analiză sau viteză de procesare pe care omul le are. Prin urmare, natura lor este una complementară omului, nu de opoziție. Anumite activități de rutină sunt făcute mai bine și mai ieftin de către roboți, iar acest lucru trebuie privit ca o oportunitate pentru om de a avea mai mult timp personal, pentru a duce dezvoltarea intelectuală și culturală la nou nivel.
Eficientizarea ne poate ajuta să rămânem umani în plină eră a inteligenței artificiale, fiindcă e esențial să interacționăm direct cu oamenii, să petrecem timp de calitate în compania lor, să creăm lucruri și momente deosebite împreună. Asta nu ține de inteligența artificială, ci de cea emoțională. În schimb, inteligența artificială ne poate ajuta să identificăm mai bine comunitățile care ni se potrivesc și să simplificăm alegerile din diversitatea uriașă și în continuă creștere a lucrurilor ce ne înconjoară.
Acest material a fost preluat din numărul 248 a Revistei CARIERE, ediția de iunie, 2018.