De ce nu reuşesc companiile să îşi păstreze talentele
În cazul în care te confrunţi cu un angajat nemulţumit, nu considera că banii îţi pot soluţiona problema. O creştere salarială poate rezolva pe moment o parte din doleanţele unui angajat talentat, insă nu este un substitut pentru restul problemelor cu care persoana respectivă se confruntă. Pe lânga partea salarială, angajaţii îşi doresc o atmosfera placuta de muncă, colegi şi un şef cu care să se poată întelege bine.
O promovare nu te transformă într-un lider. Pentru a obţine o promovare, depinzi de tine şi de munca pe care o depui. Odată ajuns într-o poziţie de management, trebuie sa îi convingi pe subalternii tăi să facă o treabă la fel de bună precum cea care ţi-a adus promovarea şi acesta este un detaliu pe care îl înveţi din mers şi nu în cadrul unui MBA.
Lipsa de evaluare periodică a performanţelor şi obiectivelor este o altă problemă care îl poate face pe un talent să doreasca să părăseasca compania. Daca nu stai să discuţi cu angajaţii despre performanţele lor şi obiectivele pe care vi le propuneţi, oferindu-le feedback-ul mult dorit, aceştia vor căuta astfel de oportunităţi in altă parte.
De asemenea, lipsa discuţiilor despre carieră poate fi un alt impediment în încercarea de a păstra talentele. Una e să îţi propui un obiectiv şi alta e să porţi o discuţie cu un angajat despre cum crede că va arăta cariera lui peste cinci ani. Majoritatea angajaţilor nu au habar unde vor să se plaseze din punct de vedere al carierei peste cinci ani şi se limiteaza la a spune că vor să promoveze pe scara ierarhică. O astfel de discutie îi poate ajuta să îşi definească obiectivele şi le va creşte loialitatea faţa de management.
Mangerii nu ar trebui să ia în calcul în momentul promovării doar performanţele angajatului, ci si potenţialul acestuia. Nu promova pe cineva doar pentru că e tânar, frumos, deştept şi consideri că ar putea să fie persoana potrivită pentru job. Punându-i sa rezolve probleme complexe, managerul îşi poate face o părere obiectivă asupra potenţialului angajaţilor.
Talentele se simt bine atunci când sunt înconjurate de oameni similari lor, care îi pot conduce spre realizarea de lucruri măreţe, mai spune Jackson. Pe de altă parte, dacă liderii devin aroganţi sau pierd contactul cu piaţa şi produsul pe care îl vând, aceştia raman fara credibilitate în faţa angajaţilor.
Nu în ultimul rând, ofertele de salarii discriminatorii ar putea duce la îndepărtarea angajaţilor talentaţi. Prin urmare, ai grijă să îţi plăteşti angajaţii corespunzător pentru munca depusă.