Un manager la început de drum și dificultățile sale în coordonarea celor mai în vârstă: realitate sau stereotip?
E absolut normal să te gândești și să îți pui problema care ar fi cea mai bună abordare cu ei astfel încât să nu îți submineze autoritatea sau să se simtă demotivați și, în mod intenționat, să nu mai facă treaba bună. Iată câteva lucruri simple pe care le poți face încă de la început astfel încât să te asiguri că parcursul tău cu ei este unul pozitiv.
1. Nu presupune din start că dacă există o diferența de vârstă vor avea ceva cu tine. Verifică mai întâi sau caută dovezi reale.
Temerea e una, realitatea e alta și de multe ori nu se suprapun. Înainte de a face orice, asigură-te că tu personal nu ai prejudecăți cu privire la modul de lucru al celor mai experiementati și că nu presupui (eronat) că vor avea ceva cu tine doar pentru că ești tânăr. Uită-te la realitate, la performanță lor, disponibilitatea lor și compară-o cu ceea ce a fost în trecut. Acționează doar dacă sunt schimbări semnificative/ evidente care pot afecta întreagă echipa. Ține cont și de rezistență naturală la schimbare a oamenilor, a tuturor, nu doar a celor mult mai experientati decât ține.
2. Recunoaște-le valoarea și apreciază-le experiență acumulată.
Nu poți avea respectul celor din jur doar dacă îl ceri. Este important să îl câștigi și o poți face dacă ești deschiși, flexibil și empatic. Oferă-le recunoaștere specifică, publică și apreciază-le competențele. Vezi ce fac foarte bine și menționează că te bazezi pe ei, că ai încredere în ei pentru că știi că se vor descurcă excelent în acea arie. Gândește-te că în realitate poți fi pentru ține un foarte bun ghid, îi poți consulta pentru sfaturi profesionale, pot fi un bun punct de reper în legătură cu lucrurile care au fuctionat în trecut sau ce nu a funcționat (în cazul celor cu mulți ani în organizație).
3. Nu presupune că dacă tu ești managerul le știi pe toate și le poți face pe toate.
Există studii care arată că prin sinceritate și vulnerabilitate managerul câștigă mult mai mult angajamentul celorlalți decât prin atitudinea „eu sunt șeful, așa facem, eu știu mai bine”. Mi-a plăcut mult articolul „What Bosses Gain by Being Vulnerable” care povestește pe larg despre acest aspect. Este normal să admiți că ai nevoie de ajutorul celor mai experiemntați ba chiar că nu te-ai descurca la fel de bine fără ei. Implică-i în activități care să le dea acest statut – al expertului. Roagă-i să fie mentori pentru ceilalți membri din echipă, fă parteneriate de învățare între cei tineri și cei mai în vârstă astfel încât să împărtășească „know-how” și fiecare să devină mai bun în muncă sa.
4. Dacă în mode real nu mai sunt implicați, pregătește un plan de succesiune dar nu numai.
Există și această posibilitate. Însă oamenii pot fi neimplicați, indiferent de vârstă; nu vreau să accentuez un stereoritp, ci din contra, să îl elimin. Există studii clare care au demonstrat că cei cu multă experiență sunt mai adaptabili la noi condițîi de muncă, trec mai ușor prin modificări ale persoanelor din management și sunt mai puțîn rezistenți la schimbare decât cei tineri. Așa că, hai să dăm la o parte mitul legat de vârstă și să luăm individ cu individ. Dacă avem în echipa un coleg care nu mai este implicat, este bine să vedem întâi care este motivul, ce e în spatele demotivarii, cum l-am putea utiliza mai bine pe el, că om și profesionist. Avantajul celor cu multă experiență în muncă este faptul că ei știu lucruri. J Adică nu ne-ar fi mai dificil dacă am avea pe cineva fără angajament și cu doar 3 ani de experiență? Aici recomandarea este să îi creăm un spațiu în care să transfere cunoștințele sale; să avem o discuție în care să găsim împreună oportunități de a se mută în interiorul companiei, poate proiecte care să îi suscite interesul, poate personalizarea unui pachet de beneficii (posibil că persoanele 55+ de ani să fie mai interesate de servicii medicale sau planuri de pensie decât abonamente la sala sau seri de film). Oricum, nu puneți punct relației din start doar pentru că ar putea există presupunerea „are o vârstă, nu se mai schimbă, nu mai are chef”. Sondati mai întâi și căutați oportunități că pentru orice alt angajat valoros care a contribuit în decursul anilor.
5. Ai tu răbdare cu tine, pregătește-te și instruiește-te.
Nu este simplu să fii manager tânăr, la început de drum, să vrei să dovedești, să îți dorești să închei toate proiectele la nivel de excelență. Nu uită că în acest parcurs te vei lovi de multe provocări și e normal, așa se învață. Ce poți face tu proactiv, este să te pregătești, să citești, să te documentezi, să vorbești cu cei mai experimentați că ține și să înveți din experiență lor, să te echipezi cu abilități fundalemntale de management astfel încât în moment-ul în care întâmpini provocări să fii încrezător că vei putea face față cu brio.