Managerii autentici au curaj!
Cum putem recunoaste managerii curajosi? Ce fac ei diferit? Cum reusesc sa isi conduca echipa pentru a obtine succese peste asteptari, pe masura ce "intretin" energia indivizilor pentru noile "redute" care trebuie cucerite in fiecare zi?
Din observatiile mele, facute in mai bine de zece ani de activitate in training si consultanta, am realizat o lista cu zece lucruri care ii fac diferiti pe managerii curajosi de managerii comuni!
Iata-le:
1. Ei inteleg ca eficacitatea si eficienta lor este data de activitatile in care investesc cea mai mare parte a atentiei si a timpului lor. Ei stiu ca este usor sa dai curs "tentatiilor" care iti ofera rezultate financiare rapide, dar ca ele te abat de la directia pe care ti-ai propus-o. In fapt, managerii curajosi stiu foarte clar ceea ce doresc, fac frecvent public acest lucru si se tin "caineste" de aspiratiile lor. Ei stiu ca implementarea unei strategii cere decizii dificile si evitarea "atractiilor" si oportunitatilor de moment.
2. Managerii curajosi stiu ca trebuie sa fie un izvor urias de energie. Au nevoie de toata aceasta energie pentru a gasi solutii neconventionale, pentru a-i reconecta la ritm si la obiective pe cei coplesiti de volumul mare de munca si carora le-a disparut buna-dispozitie, pentru a propune sau reinventa sistemele si procesele care sunt depasite de ritmul schimbarilor si de noile realitati din exteriorul organizatiei.
3. Managerii curajosi incearca, esueaza, repara, incearca iarasi, stiind ca acest proces este chiar principala lor misiune si, doar astfel, pot genera cele mai bune rezultate. Ei stiu ca actiunea potrivita genereaza atitudinea potrivita si nu invers. Sunt neobositi si pasionati, iar norocul le surade parca mai frecvent decat managerilor comuni.
4. Acesti manageri stiu ca strategiile lor nu difera prea mult de cele ale competitorilor si de aceea sunt extrem de preocupati in primul rand de disciplina in executia strategiei. Toti managerii stiu ce ar trebui facut – vor reusi insa cei care implementeaza cel mai bine ceea ce si-au propus. De aceea, ambitia, curajul si entuziasmul lor sunt elementele care ii vor ajuta sa reuseasca acolo unde planurile altora, la fel de frumoase pe hartie, esueaza.
5. Managerii care se diferentiaza de cei comuni sunt cei care se simt inconfortabil si indreapta lucrurile, atunci cand observa ca subordonatii lor au devenit prea aprobatori cu deciziile superiorului lor. Acesti manageri fie schimba regulile, procesele sau sistemele cand acestea par sa guverneze si sa stopeze orice initiativa de imbunatatire, fie provoaca conversatii cu subordonatii lor, punandu-le intrebari de genul: "Ce te face sa lucrezi inca la noi? Sunt lucrurile asa cum te asteptai sa fie?" – cu scopul de stimula responsabilitatea personala.
6. Managerii curajosi au intalniri frecvente unu-la-unu pentru a-si sprijini subordonatii in efortul de a atinge performanta pe care au decis-o impreuna. Este unul dintre putinele momente in care managerii au ocazia de a-si potrivi stilul lor de management cu nevoile de sprijin si/sau directionare ale celor pe care ii conduc. Iar aceste intalniri cer nu numai abilitatea de a aborda diferit fiecare individ in functie de situatiile cu care se confrunta acesta, ci si curajul de a promite sprijin si de a te tine de un plan de lucru agreat in comun.
7. Managerii valorosi isi educa subordonatii sa fie curajosi: sa descopere oportunitatile din companie, prin care ar putea avea o contributie mai mare, sa-si asume riscuri si sa incerce abordari neuzuale pentru a avea rezultate peste asteptari, sa deschida cu superiorii lor conversatii despre calitatea si productivitatea relatiei, despre claritatea obiectivelor sau despre sprijinul specific de care au nevoie pentru a-si atinge obiectivele agreate.
8. Pentru ca indivizii sa tina seama in ceea ce fac, de valorile si viziunea companiei, ei trebuie sa creada si sa vada din plin ca in primul rand superiorii lor pun in practica ceea ce "proclama" atunci cand vorbesc despre standardele si principiile organizatiei, ca acestia isi petrec timpul in activitatile care se aliniaza cu prioritatile strategice ale companiei sau ca fac public evenimentele si momentele autentice in care valorile companiei au prins viata.
9. Managerii care reusesc, au curajul sa actioneze chiar si atunci cand planul nu are toate informatiile sau nu are toate resursele. Ei stiu ca, oricum, planul initial se va schimba si vor trebui sa implementeze planul "C" care trebuie sa fie la fel de bun ca planul "A". Se asteapta sa fie greseli, dar stiu ca se va munci enorm si greselile vor fi remediate la urmatorul proiect, produs sau serviciu.
10. Acesti manageri sunt permanent preocupati de propria dezvoltare personala: au curajul sa spuna "Nu stiu!", sa invete de la cei mai tineri. Ei cauta sa inteleaga impactul pe care comportamentele lor il au asupra performantelor subordonatilor, sunt implicati ei insisi in procese de educatie formala si isi comunica propriei echipe progresele facute si lectiile personale. Ei isi propun sa reduca "distanta emotionala" de propria echipa si indraznesc sa vorbeasca deschis despre ei insisi.
Probabil ca cele zece caracteristici enumerate mai sus nu sunt singurele pe care le putem observa la cei mai valorosi manageri, dar sunt, poate, cele mai importante care contribuie la retinerea in organizatie a celor mai buni angajati.