Manager tânăr, echipă… veche. Cum faci faţă
Primul lucru pe care trebuie să îl facă un manager este să îşi motiveze echipa şi să stabiliaescă o relaţie de încredere şi respect reciproc. Nu e mereu uşor, căci seniorii funcţionaeză pe baza unui mod de recunoaştere care nu are nimic de-a face cu cel al tinerei generaţii. Ei îşi evaluează performanţele şi legitimitatea în companie pe baza rezultatelor obţinute, în timp ce tinerii îi construiesc poziţia în întreprindere pe baza cunoştinţelor, a relaţiilor pe care le au, a personalităţii. Cum rezolvi această ruptură? Respectând această nevoie de a fi recunoscut graţie experienţei. Este primul lucru pe care trebuie să îl faci, pentru a evita o sursă de conflict.
Cum motivezi un angajat trecut de prima tinereţe? Sursele de motivaţie variază de la un individ la altul. Adaptează-ţi exigenţele şi nu îi cere unui om în pragul pensionării să stea în week-end ca să finalizeze un dosar. Trebuie şi să înţelegi că ceea ce motivează un senior într-un proiect este să îl poată duce la capăt, ca să poată culege fructele muncii depuse. Dacă îi ceri să iasă dintr-un proiect ca să muncească la un altul, va fi frustrat şi ar putea considera asta drept un semn al neîncrederii.
Nu îţi segrega echipele de lucru sau departamentele pe critenii de vârstă. Generaţia X şi-a început viaţa profesională fără computer, fără internet şi fără telefon mobil. Ar trebui să apreciezi adaptarea seniorilor şi poţi spera să ai în echipă oameni de o anumită vârstă care sunt pasionaţi de hi-tech. Fă în aşa fel încât în fiecare echipă să fie şi tineri şi bătrâni, care să profite unii de ceilalţi.
Fă-ţi timp să comunici cu fiecare dintre angajaţii tăi în parte. Cei mai bătrâni vor aprecia cu siguranţă acest lucru şi se vor simţi respectaţi. Ai grijă însă să nu te lungeşti la vorbă şi nici să pici în negocieri. Şi mai ales, foloseşte-te de această ocazie ca să te impui.
Pentru că am lăsat la urmă cea mai delicată problemă, cea a autorităţii. Dacă ai ajuns acolo, în vârful piramidei, înseamnă că ai meritat acest lucru. Fii convins de competenţele tale profesionale şi transmite acest lucru prin atitudine: strângere de mână fermă, privire directă, voce hotărâtă. Şi cu acesată voce hotărâtă poţi întreba, „cu experienţa dumneavostră, cum vedeţi această situaţie”. Niciodată nu întreba „ce a-ţi face în locul meu?”; ți-ai putea submina în mod fatal propria autoritate.
Chiar şi după ce totul e clar şi ţi-ai impus autoritatea, evită să dai ordine unui senior care crede că este expert în lucrul pe care îl face. Încearcă să îi laşi o anumită autonomie, dar cere să îşi raporteze periodic care îi sunt rezultatele muncii. Încearcă să fii abil şi diplomat atunci când îi vei spune „dinozaurului” din echipa ta că, dacă îi laşi o anumită libertate de mişcare, vrei totuşi să ştii ce face.