Cum se cresc liderii de succes
Una dintre preocuparile noastre majore ar trebui sa fie planul de succesiune pentru astfel de manageri, pentru a-i creste ca pe o noua generatie de lideri. Spre deosebire de ‘baby boomers’ care aveau (si au in continuare) o medie de 7 ani la un loc de munca, noua generatie extrem de rar trece peste 2 ani. Intelegandu-i si fiindu-le adevarate exemple ii putem creste alaturi de noi si pregati pentru a fi o noua generatie de lideri de succes. Ce am putea face?
– In primul rand sa ne eliberam mintea de sterotipuri. Un studiu recent arata ca 51% dintre noi ii percepem ca avand asteptari nerealiste legate de salariu si beneficii, 47% cred ca sunt lipsiti de etica, iar 46% cred ca isi pierd focusul foarte usor. Cu siguranta si ei au mintea plina de stereotipuri legate de noi, insa varsta si experienta noastra sunt cele care ar trebui sa faca primul pas catre o comunicare reala. Poate o parte din ei asa sunt, poate chiar toti sunt asa, dar este absolut necesar sa ii intelegem, sa ii acceptam si sa construim ceva impreuna. Este singura sansa pentru viitorul companiei in care suntem, dar si a noastra, ca oameni.
– Sa le dam feedback in mod constant. In cele mai multe organizatii, evaluarea performantei are loc anual, cateodata chiar mai rar, am vazut, din pacate cazuri. Ce sa mai vorbim despre evaluari trimestriale! Generatia Y isi doreste feedback repede! Daca s-ar putea pe loc! Altfel, riscam ca data viitoare sa se implice mult mai putin, pana spre deloc, iar de aici pana la a migra catre o alta companie mai e doar un pas. Dupa fiecare proiect, oricat de mic, oferiti-le feedback! Spuneti-le ce fac bine si ce au de imbunatatit. Este gresit sa asteptam evaluarile anuale, pentru ca in tot acest timp, ei vazandu-ne pe noi ca pe niste mentori, riscam sa ne indepartam teribil de ei.
– Sa fim sinceri cu ei. Generatia Y rar tine secrete. Ei discuta nestingheriti despre salariu, de exemplu, si la fel se asteapta sa faca si ceilalti, adica mai ales noi. Daca vrem sa ii avem ca urmatoarea generatie de lideri, este extrem de necesar sa ii implicam in discutii oneste si creative. Ei vor avea incredere in noi doar daca vom fi deschisi, in niciun caz pentru ca suntem super CEO sau manageri care trec sau au trecut victoriosi prin criza economica.
– Sa le fim adevarate modele de urmat. Chiar au nevoie de modele! Ne vad ca pe niste mentori, ca pe niste persoane foarte bine pregatite. Este necesar sa le aratam ‘cum se face’, nu doar sa ‘le spunem’, sa ii invatam cum sa interactioneze cu ceilalti, cum sa negocieze in conflicte, mai ales intre generatii, au nevoie sa le spunem cum am ajuns noi in pozitia pe care o ocupam acum si, mai ales, au nevoie sa le fim sursa de inspiratie.
Voi ce alte experiente ati avut cu generatia Y si au functionat de minune?
Dana Burghel – Work–Life Balance Coach
Oblio Learning – authentically different