Liderul, atunci când nu are funcţie de conducere
Comunică clar
Liderii nu se pitesc în spatele unei uși atunci când lucrurile iau o turnură defavorabilă. Nu spun da atunci când ar trebui să zică nu. Comunică limpede ce mesaje vor să transmită fără să existe interpretări. Un lider nu trebuie să fie brutal în exprimare sau total lipsit de diplomație. Însă e imperios necesar ca ce comunică să fie clar pentru toată lumea.
Învață flexibilitatea
Foarte rar se întâmplă să există o metodă bună ca să rezolvi o problemă și ca toată lumea să fie mulțumită. Dacă insiști ca lucrurile să meargă într-o anumită direcție, vei aluneca în pacatul micro-managementului care n-are nimic de-a face cu leadershipul.
Nu te transforma în preș
Liderii au o postură anumte și își apară punctul de vedere, chiar dacă o fac politicos. Nu trebuie să fii un yes-man care acceptă orice doar pentru că îi este frică să refuze pe cineva. Asta nu înseamnă că nu poți face favoruri. Dar o mână întinsă cuiva care are nevoie nu înseamnă că trebuie să te trasnformi în omul bun la toate care nu comentează idiferent de ce este pus să facă.
Ajută-i pe alții
Liderii îi strâng pe ceilalți în jurul lor și împart laudele unei munci bine făcute. Nu calcă pe cadrave doar pentru a avansa ierarhic, ci îi ajută pe alții să-și descătușeze potențialul. Un lider îi inspiră pe alții să fie ma buni, mai altruiști.
Asumă-ți responsabilitatea greșelilor
Cu toții greșim, dar nu toți au puterea să-și asume responsabilitatea. Un lider nu va ezita să spună clar dacă a greșit și să accepte consecințele dacă ele există. Nu intra într-un joc în care colegii își împart vreo vină și nici nu te înfuria dacă alții îți atrag atenția că ai greșit.
Ascultă de ideile celorlalți
Poate ești un izvor nesecat de idei, dar fă-ți timp și ascultă și ideilor altora. Și alții pot avea idei, iar un bun lider știe când să recunoască că și alții pot avea soluții la care el nu s-a gândit.
Asumă-ți riscuri
De cele mai multe ori, percepția despre lideri este una greșită. Ne închipuim că acele persoane au avut mereu o viață tihnită și totul le-a mers ca pe roate. Nu e chiar așa. Eșecul este o parte integrantă a procesului de învățare a ceea ce înseamnă leadershipul. Când îți asumi riscurile, dar știi și care sunt potențialele avantaje atunci ești cu adevărat un lider.
Nu uita de networking
Networking-ul nu se referă doar la o vânătoare de joburi, ci la conexiunile pe care le faci cu diferite personaje din diferite medii. Pe măsură ce înveți să interacționezi cu aceștia, vei vedea ce interacțiuni sunt eficiente, și care sunt ineficiente. Vei învața să citești mai bine oamenii, intențiile lor, și, implicit, vei știi cum să tratezi cu fiecare în parte.
Nu cere tratament preferențial
Un lider nu vrea să fie judecat pe alte norme decât cele acceptate de echipă și nici nu caută tratament preferențial. El știe că singura cale de a avansa este prin muncă și seriozitate, nu prin a fi excepția de la regulă. Un lider se integrează și integrază pe alții, nu se sustrage normelor și regulilor.