Ce consecinţe are odihna insuficientă asupra creierului: Efectele negative ale privării de somn
Când te simți extenuat, cel mai probabil ai senzația că mintea nu îți mai funcționează cum trebuie. Un studiu recent arată că privarea de somn afectează creierul, care se "mănâncă" singur. Cercetarea a fost realizată de o echipă condusă de doctorul Michele Bellesi de la Marche Polytechnic University din Italia și publicată în Journal of Neuroscience. El a analizat creierul șoarecilor și le-a observat comportamentul. Unii subiecți au dormit toată noaptea, alții au experimentat treziri bruște și privare de somn pe termen lung.
Folosind un software de scanare, oamenii de știință au observat efectele determinate de odihnă insuficiență asupra sinapselor și procesării la nivelul celulelor aflate în lobul frontal al șoarecilor.
De mare interes pentru cercetători a fost monitorizarea astrocitelor, care furnizează celulelor nervoase energia de care au nevoie pentru a putea funcționa și comunică una cu cealaltă prin redirectionarea sangelui cu aportul in oxigen si glucoză. Dar care a fost rezultatul experimentului?
"Am arătat că porțiuni ale sinapselor sunt efectiv mâncate de astrocite din cauza privării de somn", explicat doctorul Bellesi, citat de The Independent. Totuși, acesta nu este neapărat un lucru rău, căci e posibil să reprezinte o modalitate de curățare a "deșeurilor".
Un alt lucru mai îngrijorător a fost efectul pe care lipsă de somn îl are asupra celulelor microgliale, care compun 5% din celulele sistemului nervos central. Cercetătorii italieni au observat că privarea de odihnă timp de 5 zile la rând duce la activarea acestora.
O activitate constanța a celulelor microgliale a fost asociată cu Alzheimer și alte boli ce afectează creierul.