Vrăjitoarea devine Zâna cea bună: Da şi nu în evaluarea performanţei
De cele mai multe ori când auzim de „evaluarea performanţei” ne gândim la ceva negativ: „o să mi se spună ce am greşit”, „că nu am făcut bine X”, „că trebuia să fi făcut Y” şi tot aşa. Şi asta pentru că „evaluarea performanţei” este folosită ca orice altceva numai ca instrument de motivare nu… sau pur şi simplu este gestionată prost.
Cei de la hrmorning.com au identificat cele mai frecvente trei greşeli pe care le fac managerii atunci când vine vorba de evaluarea subalternilor:
1. Proces vs. Progres
De multe ori, procesul de evaluare devine mai important decât rezultatul în sine. Ce vor angajaţii de la această evaluare? În afară de mărirea salariului, principala concluzie la care angajaţii îşi doresc să ajungă după evaluare se referă la direcţia pe care o ia cariera lor – la ce trebuie să se aştepte în ceea ce priveşte posibilităţile de dezvoltare profesională (iată o perspectivă interesantă întrucât de multe ori în procesul de evaluare mai mult ne gândim la ce rezultate vor să obţină managerii).
Angajatul ar trebui să părăsească sesiunea de evaluare ştiind foarte bine ce are de făcut în continuare astfel încât să-şi îndeplinească planul de carieră. Discuţia nu trebuie să se rezume la ce a fost bine şi ce nu… ci să identifice şi oportunităţi de creştere.
2. Care sunt aşteptările de mâine?
Evaluarea angajaţilor cu performanţe notabile se încheie de regulă cu felicitări şi încurajări. Şi punct. De exemplu: Un angajat atinge targetul de creştere cu 10% a productivităţii. Managerul scrie în fişa de evaluare: „Ai crescut productivitatea cu 10% ceea ce înseamnă că ţi-ai atins targetul”.
Toate bune până aici… doar că în forma asta pare că angajatul a ajuns cumva la capăt de linie. De fapt, managerul ar trebui să scrie: „Ai crescut productivitatea cu 10%, ceea ce este o realizare notabilă. Ar trebui să continui progresul şi să încerci ca în următorul an să atingi 15% – sau chiar mai mult.”
Printr-o astfel de exprimare, îl feliciţi pe angajat pentru performanţa trecută dar în acelaşi timp îl încurajezi şi pentru …
Citiţi articolul integral pe hrmanageronline.ro.