Prostul, nelipsit dintr-o companie
Cu toate acestea, nimeni din conducere nu se prinde de ce s-a ajuns în această situație, ce s-a întâmplat, e un mister total pentru ei. Ba mai mult – cei care cândva erau performanți și acum nu mai sunt, ajung să fie sancționați de cele mai multe ori sau cel puțin mustrați, crezând șeful că astfel aceștia o să-și revină. Nu realizează că de fapt făcând acest lucru, nu a dus decât ca angajații care au trecut printr-una din cele două penalizări (tăiere din leafă sau apostrofați), acestea vor deveni și mai nemulțumiți și mai nefericiți, simțindu-se extrem de nedreptățiți. Lucrurile par fără rezolvare și cu un final forțat – o demisie din partea celor mai buni oameni. Situația se aseamănă cu imaginea în care un șoricel aleargă în interiorul unei roți și nu se poate opri până când nu pică de oboseală.
Cum arată un angajat incompetent
Ciudățenia este că acest tip de angajat nu lipsește din absolut nicio companie. Ori că-l descriem ca fiind genul de persoană pe care efectiv nu o duce capul sau una care nu-și face treaba pentru că dacă o fac alții în locul lui de ce să se mai streseze el, ori că este cel care bagă râcă între oameni… acesta este prezent. Și atunci vine și întrebarea: un angajat prost este un ajutor pentru conducere? Pentru că altfel nu există nicio explicație pentru faptul că ACESTA este păstrat și cumva ocrotit. Sau șefii poartă „ochelari de cal” și nu văd și ei ce văd toți subalternii. De aici se ajunge la tot felul de speculații. „Sigur acesta e venit printr-o pilă, sigur are o relație amoroasă cu cineva din conducere, sigur îi convine să-l țină pentru că acesta le dă raportul despre fiecare coleg în parte”.
Lenea e molipsitoare
Să ne întoarcem la angajatul prost, care poate că e așa doar de suprafață și că-i convine acest statut. „O să vă surprindă, dar sunt și angajați care vin la job doar pentru ziua X – aceasta fiind cea în care sunt virate în cont salariile. În rest, poate că nu le place ceea ce fac și atunci se prefac incompetenți, au văzut că sunt tolerați și au continuat în aceași manieră. Dar poate că în acest timp, ei își fac lucruri pentru ei, personale. De aceea este rău că angajatorii nu țin cont de performanța angajaților atunci când îi remunerează. Păi dacă tot îmi iau salariu, de ce să-mi fac treaba? Dacă tot nu sunt recompensat, atunci de ce să fac ceva în plus? Chiar dacă ne place sau nu, mulți angajați își pun aceste întrebări”, spune specialistul în carieră, Eduard Ezeanu.
Evident, mai sunt situațiile în care un angajat ajunge în companie pentru că este ruda cuiva din conducere, sau pentru că șeful a avut o obligație față de cineva și nu putea să-i dea un raspuns negativ, cum că nu are un job vacant sau că nu-l poate primi pentru că este incompetent. Sunt foarte puține cazurile în care angajații care obțin jobul din aceste motive și ajung să fie performanți. „Din păcate, un astfel de angajat poate distruge întreaga echipă. E suficient ca cineva să dea tonul! Lenea este molipsitoare și până angajatorii nu vor realiza acest lucru, lucrurile nu se vor schimba prea mult”, spune și Andreea Dumitru, co-fondator al Trendy-shop, magazin de haine pentru femei din Ploiești.