Liderul „tough” nu trebuie sa insemne „nepasator si rece”
Cu citatele lui Jack Welch in gand, mi-am amintit una din cele mai dinamice discutii de pe grupurile de LinkedIn: despre profilul liderului care are succes. Cele mai multe cercetari demonstreaza ca are succes liderul care este „tough”. In traducere libera si rapida, „dur”. Si atunci am inceput sa ma intreb cum se intalnesc cele doua?! Cum poate o persoana „dura” sa sprijine dezvoltarea angajatilor, sa ii entuziasmeze, sa fie langa ei atunci cand au nevoie?
Am gasit o explicatie personala, care insa ma face sa simt ca merita sa lucrez in domeniul resurselor umane si sa cred in oameni. „Tough” nu trebuie sa insemne „dur”. Nu trebuie sa insemne „autoritar”. Nu trebuie sa insemne „nepasator si rece” (totusi, nu este Luceafar!). „Tough” poate sa insemne „stiu ce vreau”, „am tinte bine definite”, „vreau sa ajung la ceea ce mi-am propus”, „nu ma las doborat usor”, „pot sa depasesc obstacolele si stiu sa gestionez barierele”. Si atunci nu se mai contrazic zicerile lui Jack Welch cu cercetarile.
Revenind la ceea ce se intampla in aceste zile in mediul economic, fiecare organizatie are nevoie de lideri care sa fie capabili sa lupte pentru a se mentine pe piata, sa fie hotarati si sa nu renunte usor. In aceeasi masura, a sprijini oamenii cu care lucrezi este de dorit sa se intample daca exista asteptarea ca succesul sa fie pe termen lung.
In acest context, uneori ar fi bine ca si conducator:
- sa nu te astepti ca oamenii cu care lucrezi sa stie ca firma are dificultati si sa fie mai dedicati si mai responsabili. Spune-le ce asteptari ai!
- sa nu stai in turnul de fildes;
- sa fii prezent in mijlocul celor cu care lucrezi;
- sa intelegi ca asupra fiecaruia presiunea actioneaza diferit;
- sa gasesti energia necesara de a da si celorlalti.
Iar ca si membru al echipei, ar fi bine:
- sa intelegi contextul actual al organziatiei;
- sa adresezi intrebari atunci cand seful nu are timp sa iti dea explicatii din proprie initiativa;
- sa nu consideri ca toata lumea se indreapta impotriva ta pentru ca asa vrea;
- sa intelegi ca in schimbare apare haosul si ca acesta face parte din evolutie;
- sa intelegi ca invatarea depinde de fiecare si in schimbare se poate invata in fiecare moment.
Sprijinul este acolo, priveste cu atentie in jur!
Sorina Bradea
Senior Consultant
Manager Proiect
RoMarketing