Aviz liderilor din toată lumea: Optimismul este o REGULĂ a succesului
Aflându-mă la finalul unui proiect major de reorganizare a unei divizii cu tehnologie de vârf dintr-o companie mare, regională, îl aud dintr-odată, în spatele meu, pe Directorul de divizie (membru în Boardul companiei), obosit, după două zile lungi de workshop de clarificare a pașilor de implementare a strategiei pentru următoarele 12 luni, spunând: „Eu sunt foarte optimist!” Întreaga companie trecuse printr-un efort de reorganizare imens ce secătuise de energie pe aproape toată lumea. „Ce crezi despre optimism?” – întreb.
De cât optimism are nevoie un om care este într-o poziție de leadership? Nu e realismul regula noului secol?
De fapt, reflectând puțin la oamenii pe care îi cunosc și ocupă poziții de CEO sau au poziții de conducere cu mare responsabilitate, puțini sunt cei al căror optimism nu este vizibil. Dacă ne uităm în istoria recentă a businessului de succes, vom întâlni oameni foarte optimiști chiar și în cele mai dificile perioade.
Ceea ce m-a frapat la un lider optimist întotdeauna a fost capacitatea lui de a discuta cu oricine despre planurile sale într-un mod foarte convingător. Și de a aduce argumente în sprijinul intervenției sale, indiferent de obiecții sau îndoieli. Și, desigur, am văzut astfel de oameni cărora nu le-au ieșit toate lucrurile și care au momentele lor de cădere. Dar, după o seară de odihnă, o alergare bună sau o săptămână cu familia undeva, au revenit încărcați de aceeași energie molipsitoare.
Fiecare dintre aceștia a reușit. Să ne uităm doar la exemplul arhicunoscut și promovat al lui Richard Branson, un mare optimist și un excelent comunicator. L-am urmărit de curând într-un interviu și, deși Virgin Galactic a fost nevoită în repetate rânduri să amâne lansarea primului zbor turistic cu pasageri în spațiu, Branson este în continuare un exponent al optimismului și entuziasmului în legătură cu proiecte ambițioase și reușite alături de oamenii săi. Un model la nivel planetar.
Și, în fond, care ar fi beneficiile menținerii unui capital permanent de optimism?
Un lider optimist va fi capabil să vadă oportunitatea acolo unde alții văd numai piedici. În practica de coaching executiv am întâlnit CEO care, s-au dezvoltat și au crescut profesional într-un mediu cu presiune și multă pasiv-agresivitate. Este o realitate care acum ne cheamă să lucrăm alături de aceștia pentru schimbarea perspectivelor și lărgirea granițelor de optimism. Mai ales greutățile mediului de afaceri au alterat doza de optimism și în multe cazuri cerința mediului a fost una de control și prudență care au erodat mecanismele optimismului. Pesimiștii au luat criza drept scuză a existenței lor.
Un lider optimist își menține vederea de ansamblu. De ce? Foarte simplu: de obicei detaliile și aspectele mărunte deturnează atenția, te pot face să rămâi captiv în blocaje și bariere și pierzi din vedere orizontul larg. O persoană optimistă are privirea îndreptată către înainte și fiecare dintre noi are nevoie de o persoană în viața sa care, în momente dificile, să arate luminița de la capătul tunelului și să dea o nouă perspectivă. Să ne gândim la investitorii care cumpără acțiuni în momentul scăderii valorii acestora. În afară de orice fel de calcule și speculații financiare, dacă persoana respectivă nu are un optimism real, nu își va asuma riscul care să îl conducă mai târziu către succes!
Un lider optimist își asumă riscuri: un lider de succes te va împinge înainte în momente în care mulți cedează sau sunt exagerat de prudenți. Și pentru asta îți trebuie curaj.
Citește și 6 idei aplicabile de astăzi dacă vrei să rămâi productiv și motivat constant
Am întrebat, în pregătirea acestui articol, un CEO, femeie, ce o ajută să meargă mai departe. Conduce de mulți ani una dintre companiile farmaceutice importante din țară. Câteva sute de oameni care, într-o unitate de producție, obțin rezultate frumoase. Mi-a răspuns simplu: „Entuziasmul și energia pozitivă, optimismul meu mă ajută atunci când trebuie să abordez situații noi. Nu mă intimidează obstacolele, pentru că știu că întotdeauna este o cale de a le depăși”.
Și să ne înțelegem: un lider optimist nu e un visător romantic care plutește desprins de realitate. La bursa calităților unui lider de succes, astăzi, optimismul este o calitate cu valoare ridicată.
Madi Radulescu peste 20 ani de experienta in consultanta si training, perioada in care a perioada in care a coordonat proiecte de training, facilitare, dezvoltare, evaluare, design si implementare de sisteme de management al performantei, a oferit consultanta in resurse umane, management strategic pentru companii de top in Romania si in alte 9 piete Europene. Intre 1998 si 2002 a fost trainer si director de consultanta in cadrul CODECS.
In 2003 a infiintat compania de consultanta de management MMM Consulting, unul dintre primii 10 jucatori in domeniu.
Madi Radulescu are un MBA la Warwick University UK, este ACC – ICF Executive Coach si a fost nominalizata ca cel mai bun trainer in 2010 si 2013. Este membru ICF si EMCC. Multiple certificari pe metodologii de consultanta si diagnoza.