Strategia se dobândeşte, nu se moşteneşte. Te învăţăm noi!
Gândirea strategica se învață, nu se moștenește genetic. De aceea, vă lăsăm cu câteva mici secrete care te pot ajută să devii managerul strategic de care compania ta are nevoie.
Citește mai mult
Lărgește-ți perspectiva despre industria în care activezi cu o lectură potrivită. Nu te sfii să descoperi lucruri inedite și folositoare din carți sau tratate de specialitate. Fii atent la trendurile din domeniu, dar și la alte inovații din artă sau știință. Cititul NU dăunează deloc sănătății, cu atât mai puțin extinderii ariei de cunoștințe. El ne face mai creativi și mai predispuși în a face conexiuni inovative.
Mizează pe networking
Aici nu este atât de important să întâlnești oameni din industrii conexe. Pe ei îi vezi mai mereu la întâlniri și conferințe de profil. Încearcă să descoperi oameni noi, difereți din arii care par în afara zonei tale de confort. Ca și în cazul lecturilor, cu cât oamenii sunt mai diverși cu atât cresc șansele că ceva nou, ca o idee inedită să-ți apară.
Respectă strategia
Unii chiar nu se împacă cu gândirea strategică. Nu văd lucrurile în perspectivă, nu le place acel ”big picture”, ba chiar îi cam sperie uneori. Gândirea creativă este departe de modul lor. Însă acei care se educă în strategie vor avea doar de câștigat. Rezultatele cu adevărat spectaculoase vin în urma aplicării unor strategii bine gândite și aplicate corespunzător.
Înțelege-ți filosofia companiei
Dacă vrei să performezi în departamentul tău, este imperativ să înțelegi strategia de ansamblu a organizației în care activezi. Nu îți poți impune o anumită viziune dacă nu înțelegi întâi filosofia companiei. De la cel mai înalt eșalon al puterii executive până la palierul tău, e datoria ta de manager să vezi cum văd și ceilalți lucrurile.
Dezvoltă-ți un limbaj strategic
Prima regula ca să fii perceput ca un manager strategic este să ai un limbaj adecvat. Da, aparențele contează mai mult decât am crede… chiar și în aceste situații. Sigur, nu trebuie să cazi în cealaltă extremă și să te folosești de un limbaj corporatist. Viața cu prea multe neologisme se poate dovedi extrem de neplăcută pentru cei din jurul tău. Dar nu te sfii să folosești un limbaj atent și chiar pretențios uneori pentru a demonstra din ce ligă faci parte.
Deleagă din responsabilități
Micromanagerii nu au niciodată timp să reflecteze la vreo strategie. Sunt prea ocupați cu lucrurile mărunte de zi cu zi, să stingă ”incendiile” și să aplaneze conflictele care apar în departament. O gândire strategică are nevoie de timp… de gândire. Nu poți pretinde că ești un asemenea manager dacă tu stai în fiecare zi să te ocupi și să supraveghezi fiecare mic lucru din departament.
Fă alegerile dificile
Un manager strategic știe când să atace și când să bată în retragere. El își păstrează organizația nu doar pe linia de plutire, ci focusată pe lucrurile ce contează cu adevărat. Pe lângă faptul că au o gândire de perspectivă, au setate niște scopuri clare și, mai important, știu când să facă alegerile dificile.