Manager la început de drum. 3 pași OBLIGATORII
Cum să te raportezi la tine
Odată ajuns manager ai nevoie de un restart profesional. Să vezi cu atenție care îți sunt punctele forte și punctele slabe. Ce atuuri aduci din noua postura și care îți sunt slăbiciunile. Fără o corectă auto-evaluare managerul își va pune întreaga echipă în pericol. De asemenea, din acestă poziție trebuie să evaluezi fiecare membru pe care îl aduci în echipă. Cum vine să îți completeze punctele forte și cum te ajută să treci de lipsurile de care suferi. Cere ajutorul colegilor tăi și întreabă-i despre cum te percep ei pe tine. Așa vei știi și unde te afli din punct de vedere profesional, ce ai de făcut pe viitor și în ce zone mai ai de recuperat. Inteligența emoțională este o armă extrem de eficace pentru orice lider, de aceea și tu ar trebui să ți-o dezvolți.
Ca să concluzionăm: un bun șef are nevoie de cinci skill-uri pentru a avea succes în poziția sa de conducere
- să se cunoscă
- să se abțină de la gesturi impulsive
- să fie motivat
- să dea dovadă de empatie
- să aibă skill-uri sociale
Cum să te raportezi la alții
Cea mai mare provocare este să îți conduci oamenii din echipă. Nu vrei nici să intri prea tare în spațiul lor, dar nici să permiți haosului să se instaleze. Comunicarea este cheia care decriptează întreaga relație pe care o ai cu ai tăi colegi. Trebuie să vorbești ori de câte ori este nevoie și s-o faci clar și la obiect. Oferă-le contextul muncii lor și, ca în prima parte, cere-le feedback pe proiectele pe care le propui. Orice bun manager se comportă ca un excelent antrenor pentru că ambii se încojoară de oameni mai capabili decât ei. Se focusează pe taskurile ce trebuie îndeplinite, dar nu oferă și o structură rigidă prin care se pot obține rezultatele scontate. Ca la o adevărată competiție sportivă și un bun manager știe să-și țină echipa în priză și atentă la scopul final, nu la distragerile temporare. Știe cum să-și încurajeze oamenii, ce să le zică și cum să se comporte cu fiecare membru al echipei. Un bun lider își cunoaște oamenii mai bine decât propriul său portofel.
Cum să te raportezi la organizație
Uneori, managerii cred că dacă se află la conducere, jobul lor va deveni mai simplu. Nimic mai fals. Succesul tău depinde de reușitele fiecărui membru în parte, iar influența ta nu rezidă într-o simplă titulatură ci în relațiile pe care le construiești la locul de muncă și profesionalismul de care dai dovadă. Ca să ai organizația sub control trebuie să balansezi cu brio relațiile inter-umane atât la palier superior, cât și la cel inferior. Cu alte cuvinte, să te înțelegi bine cu mai toată lumea. Cei de sus au anumite așteptări, cei de jos depinde și ei de tine. Trebuie să respecți directivele venite și să înțelegi de ce au nevoie cei care depinde de tine. Un balet complicat, dar pe care orice lider trebuie să-l îndeplinească.