Esti la prima experienta de manager? Curaj!
In realitate, lucrurile stau usor diferit. Posturile de conducere sau coordonare, indiferent de domeniu, se obtin dupa o perioada in care ai dovedit nu numai ca stapanesti tehnic domeniul, dar mai ales ca poti prelua responsabilitati suplimentare, cu precadere cele legate de gestiune umana.
Dupa euforia numirii in functie, toate privirile se indreapta catre tanarul nostru manager care, pe de o parte nu trebuie sa uite sa delege din atributiile sale membrilor echipei, iar pe de alta parte ar fi ideal sa-si mentina o relatie cordiala cu fostii colegi.
Cum sa asiguri la randul tau managementului atingerea obiectivelor, cand nu mai depinde numai de tine? „Ce bine era cand raspundeam numai de ce pot eu sa asigur, stiam pe ce ma bazam. In mult dorita pozitie manageriala, o parte importanta a timpului trebuie sa o dedic cunoasterii membrilor echipei, analizei competentelor acestora si nu in ultimul rand, dezvoltarii lor. Altfel, n-am nici cui sa deleg si adio plan de actiune!
Mai trebuie sa trec de la nivelul operational la cel strategic. Pare sa nu fie chiar atat de simplu. Constructia de strategii nu este punctul meu forte. Dar cu siguranta cei din echipa mea se asteapta sa le comunic care este planul nostru de actiune si rolurile pe care urmeaza sa le preia in implementarea strategiei. Altfel se vor simti nevalorizati si fara vizibilitate, aspecte care daca bine-mi amintesc ma deranjau”.
Dar cat de greu trebuie sa fie sa furnizezi feedback, mai ales atunci cand lucrurile nu decurg in directia dorita de tine, fostei colege cu care ieseai deseori la cafea? Sigur, se asteapta sa nu-i reprosezi nimic, ca doar nu ai devenit peste noapte o nesuferita, ca sefa cea mare? Cum pregatesti o astfel de intalnire in asa fel incat sa nu devii nepopulara?
Imi facea destul de mare placere sa aflu cu ce as putea sa-mi ajut colegii. Ma simteam bine daca eram de folos macar cu o vorba buna. Da, acum insa mai avem si alta treaba. “Si ce daca trebuie sa duci copilul la gradinita dimineata?” Dosarele trebuie sa fie gata la ora 9:00!” “Imi pare tare rau ca a racit. A, nu poti ajunge astazi la birou?” Eu cu cine lucrez? Ar fi trebuit sa pregatesc back-up si pe aceasta activitate, acum o sa raman tot eu inlocuitor.
Aspecte din viata cotidiana a fiecarui membru din echipa par sa rastoarne intregul esafodaj al unei bune colaborari. Oamenii nu sunt simpli. Sunt ca si tine, cu motivatii si valori personale pe care e bine sa le cunosti.
Nu mai vrei functia de conducere? De ce? Acorda-ti propriul timp de dezvoltare, cauta solutii la provocarile fiecarei zile de munca si cu resursele ramase construieste-ti „caramida cu caramida” urmatoarea pozitie in ierarhie. Nu trebuie sa fie tot manageriala, dezvoltarea pe orizontala asigura o baza sanatoasa pe care ulterior, se poate consolida si acest rol. De conducere.
Mihaela Feodorof este Managing Partner Yourway Life& Career Counseling