Cum iti administrezi frustrarile profesionale?
In momentul in care te lasi dominat de aceste frustrari, totul ti se pare insurmontabil, cele mai simple sarcini pentru care in trecut gaseai rezolvari relativ facile tind sa devina complicate, seful pare sa aiba ceva cu tine si sa nu iti mai recunoasca meritele. In orice caz, poti construi un intreg scenariu catastrofic. Multe din frustrarile profesionale conduc la reactii exagerate datorita expunerii indelungate la stres.
Ce iti poate genera frustrari la locul de munca? Desi fiecare raspuns poate fi extrem de personal, sa ne uitam la cateva motive general valabile:
Lipsa securitatii postului.
Ai intrebari sau indoieli in aceasta privinta? Mentine-te informat asupra aceea ce este compania ta. Foarte multi anagajati merg la serviciu in fiecare zi fara sa aiba o preocupare reala in ceea ce priveste compania lor: ce pozitie ocupa pe piata, ce i-a adus succes in decursul timpului, ce spun clientii despre ea, ce o diferentiaza de concurenta, ce anume face ca aceasta companie sa fie considerata un loc bun de munca, ce fel de oameni si ce stil de conducere au managerii sai, ce si-a propus compania in urmatorii ani si felul in care ei pot contribui la acest succes. AFLA UNDE LUCREZI cu adevarat si vei inteleg mai bine locul tau in acest puzzle.
Felul in care seful tau iti controleaza activitatile si iti permite sa iei decizii.
De foarte multe ori dam vina pe faptul ca sefii nostri nu deleaga. Delegarea este cealalta fata a initiativei, deci IA INITIATIVA! Arata-i managerului tau ce ai putea face in plus, ce element de noutate ai putea aduce, ce anume ai putea imbunatati, ce te preocupa si cum ai putea face lucrurile altfel pentru ca intreaga echipa sa beneficieze. Managerii sunt si ei oameni si trebuie sprijiniti, vor sa aiba incredere in cei cu care lucreaza, iar un angajat care vine in intampinarea acestei nevoi va fi intotdeauna apreciat.
Modul in care poti sau nu sa spui lucrurilor pe nume.
Este un aspect ceva mai complicat in aparenta, tine de climatul si cultura organizationala a companiei tale, dar tine in mare masura de tine. Climatul echipei in care lucrezi e influentat major de felul in care tu personal stii sa relationezi cu seful tau, cu colegii, sa ai anumite comportamente in caz de conflict si sa contribui cu experienta si abilitatile tale. Asadar, in loc sa construiesti frustrari legate de echipa in care lucrezi, incearca sa iti descoperi colegii si seful, sa afli ce apreciezi la ei, ce tip de relatii poti construi cu ei, cum te pot sprijini sa iti utilizezi potentialul.
Masura in care iti sunt recunoscute si utilizate capacitatile si abilitatile.
Autoevaluarea corecta este intotdeauna o baza extraordinar de buna de discutie cu un manager despre care ai impresia ca nu vede sau nu doreste sa aprecieze contributii care conduc la nemultumire, stres si frustrari. Trateaza evaluarea performantei tale nu ca pe un aspect formal, ci ia-o in serios. In plus, incearca mai degraba sa discuti in mod regulat cu managerul tau despre rezultatele tale, in loc sa lasi timpul sa treaca si sa acumulezi nemultumiri legate de felul in care esti apreciat.
Frustrarile la locul de munca sunt in mare majoritate construite, dezvoltate si tesute de catre noi, pe baza unor scenarii pe care ni le construim din lipsa unei priviri de ansamblu si a unei intelegeri adecvate a locului nostru de munca, prin nealinierea obiectivelor noastre si ambitiilor personale cu obiectivele companiei si ofertei sale reale intr-un anumit interval de timp, prin neglijarea a ceea ce se numeste “manage your boss!”
Madi Radulescu
Managing Partner MMM Consulting Intl
Business Development Director CEE, Persona Global