Prezenta redusa la mitingul din Piata Constitutiei. Sindicalistii au plecat acasa cu doua ore mai devreme (Galerie foto)
Protestul a inceput la ora 12:00 si a fost organizat catre confederatiile sindicale ale caror lideri au anuntat initial prezenta a cel putin 50.000 de persoane.
Liderii sindicali s-au adresat multimii de pe o scena instalata in fata Casei Poporului, declarand ca o solutie impotriva guvernului Boc este greva generala. Manifestantii aveau bannere pe care scrie "Salvaţi Codul Muncii", "Jos sclavia lui Basescu! Ne intoarcem la Ceausescu?", "Basescu, Boc, Romania / Codul muncii e sclavia; sa va scufundaţi bine!".
Pe scena a mai fost invitat sa vorbeasca si Adrian Sobaru, electricianul din TVR care s-a aruncat de la balconul parlamentului la sfarsitul anului trecut. De asemenea, in piata au venit si liderii opozitiei, Crin Antonescu si Victor Ponta.
Vezi aici mai multe imagini de la mitingul din Piata Constitutiei
Manifestantii au avut parte si de un recital sustinut de Ducu Bertzi. Imediat dupa ce acesta a coborat de pe scena, in jurul orei 15:30, sindicalistii au inceput sa paraseasca masiv piata, fara a mai tine seama de apelurile facute de lideri de a ramane pana la ora votarii motiunii de cenzura.
Liderii sindicali le-au solicitat parlamentarilor, printr-o scrisoare deschisa, sa voteze motiunea de cenzura, pentru a demonstra ca le pasa de cetatenii care i-au trimis in Parlament.
Potrivit Mediafax, sindicalistii considera ca aberante modificari ca: punerea accentului pe instituirea contractelor individuale de munca pe perioada determinata si descurajarea incheierii contractelor de munca pe perioada nedeterminata. De asemenea, acestia sustin ca salariaţii vor putea fi disponibilizaţi colectiv fara nici o perspectiva de reangajare. Alte nemultumiri vizeaza prelungirea perioadei de proba a salariaţilor la 90 de zile, respectiv 120 de zile.
"Concluzia este extrem de trista: noţiuni precum democraţie si libertaţi pe piaţa muncii prin cresterea rolului Contractelor Colective de Munca si al negocierilor colective si individuale ca reguli de stabilire a unor drepturi vor disparea complet din legislaţia romaneasca. Practic, dintr-un condei, sunt radiate din Noul Cod al Muncii toate posibilitaţile pe care le are la indemana un salariat pentru a se simţi protejat din punct de vedere social", mai spun sindicalistii.