Pinocchio la birou: Inofensivele minciuni albe spuse de manageri
„Ţi se pare că m-am îngrăşat?”, „Nu, draga mea!”. Aplauze pentru această mică minciună nevinovată. Unde am fi astăzi fără astfel de minciuni inofensive?!
Cu toţii facem asta, deşi unii dintre noi sunt mult mai buni la asta decât restul. Psihologii spun că toţi suntem capabili să ne uităm în ochii părinţilor noştri şi să îi minţim în mod deliberat încă de la frageda vârstă de 6 ani.
Face parte din factorul uman, spun oamenii de ştiinţă, aşa că relaxaţi-vă. E firesc şi uşor. Prea uşor poate. De exemplu, când i-am rugat pe colegii mei să contribuie cu propriile propuneri la un TP 5 al celor mai populare minciuni manageriale nevinovate, m-am trezit instant cu o listă de 27 de exemple (ei bine, în mai puţin de o oră, dar asta a fost o exagerare, nu tocmai o minciună).
Oricine poate recunoaşte cel puţin unul dintre exemple de mai jos. Şi e normal să fie aşa pentru că le auzim tot timpul. Doar că de multe ori nu ştim dacă persoana care le rosteşte este sincer sau nu.
Însă înainte de a enumera minciunile, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le aveţi în vedere. Ştiaţi că angajaţii din zona nonprofit au tendinţa să fie mai … „înşelători” decât cei din zona profit-oriented? Aţi spune că este exact pe dos, dar nu.
În cartea sa „From Hire to Liar: The Role of Deception in the Workplace” David Schulman spune că în zona nonprofit “mobilitatea în carieră este mult mai limitată, oamenii îşi pierd mai repede energia, au de suportat presiunea colectării de fonduri, iar dimensiunea redusă a organizaţiilor de acest tip favorizează un sistem mai puţin birocratic. Într-un astfel de context nu este chiar imposibil să nu identifici presiuni sau oportunităţi de a fi amăgitor”.
Un alt aspect care merită reţinut este că la fel de bine ca şi alte lucruri din viaţă, minciunile albe sunt relative. Sunt anumite grade de nevinovatie. De exemplu, când îi spui cuiva la telefon „mă aşteaptă cineva în birou, voi reveni eu la tine”, nu spui chiar o minciună pentru că este cineva la tine în birou: tu!
E doar o minciună compelt inofensivă pe care o spui din când în când.
Şi iată încă un exemplu de minciună albă pe care managerii o îndrăgesc: „nu uitaţi, nu există întrebări stupide”. Ha, ha, ha! Bineînţeles că există. Cu toţii am fost „daţi pe spate” la un moment dat de întrebări cu adevărat studpide.
Dar cei mai inspiraţi manageri, cei care caută în mod constant să ridice moralul subalternilor, răspund la întrebările stupide cu o altă minciună nevinovată: „ei bine, asta înseamnă să gândeşti outside the box!”…
Citiţi articolul integral pe hrmanageronline.ro.