Piața muncii, tot mai îngrădită. Pe cine ajută suprataxarea muncii part-time?
Angajatorii scot mai mulți bani din buzunar sub forma contribuțiilor la Sănătate (CASS) și la Pensii (CAS) pentru lucrătorii cu contracte part-time. Practic sunt sancționați toți angajatorii pentru că există firme care utilizează munca nedeclarată. Cât de oportună era o astfel de prevedere legală și mai ales cui folosește suprataxarea muncii part-time?
Pe piaţa forţei de muncă, caracterizată prin flexibilitate, sunt des întâlnite situaţiile în care un angajator nu are neapărat nevoie de un salariat cu normă întreagă, de 8 ore. În raport cu noua reglementare pe piaţa muncii firmele vor o disponibiliza mare parte a persoanelor care sunt angajate doar cu timp parţial.
Potrivit notei de fundamentare a Ordonanţei de guvern, „numărul salariaţilor activi, era de 5.478.666 la 31 decembrie 2016, în timp ce numărul contractelor cu normă întreagă era de 5.109.504, context în care se apreciază că numărul persoanelor care aveau numai un singur contract de muncă şi acela cu timp parţial era de 369.162 persoane”. Actul normativ care obligă firmele să plătească taxe la norma de lucru de 8 ore pe zi, chiar dacă omul lucrează mai puțin, dă peste cap socotelile angajatorilor corecți care au căzut la mijloc în lupta statului cu firmele evazioniste. În septembrie, angajatorii vor vira către stat pentru contractele în regim part-time impozite la nivelul salariului minim pe economie de 1.450 de lei brut pe lună.
CITEŞTE ŞI: Jobul tău va mai fi valabil peste 3 ani?
„Modificările aduse cotelor de contribuții pentru contractele part-time pot avea deopotrivă efecte pozitive și efecte negative. Dintre cele pozitive, putem vorbi de diminuarea pieței gri, care utiliza asemenea contracte pentru a evita anumite costuri de personal, în detrimentul angajatului și al concurenței corecte.
Pe de altă parte, este posibil ca persoanele care își doresc sau au nevoie să se angajeze part-time (spre exemplu părinți cu copii preșcolari, sau cele care au în grijă membri ai familiei vârstnici sau bolnavi, etc.) să găsească mai puține posibilități de a se angaja. Tendința mondială este de flexibilizare a relației angajat-angajator, atât ca timp de lucru cât și ca organizare a acestuia, a formei de conlucrare, a integrării între partea profesională și cea personală a vieții, etc. ”, consideră Igor Hahn, country manager Manpower.
Reprezentantul Manpower spune că angajarea cu timp parțial era cel mai frecvent întâlnită în posturi administrative (recepție, secretariat), casierie, vânzări directe sau relații clienți, și ca atare companiile care au acest tip de angajați pot fi impactate de noile prevederi indiferent de sectorul lor de activitate. Pe de altă parte, la nivel de sector este probabil să fie afectate de această modificare de taxare a muncii companiile care fac business process outsourcing (BPO).
Lanțul de cafenele Starbucks are aproximativ 15% din numărul de angajați în regim part-time. Compania spune că măsura nu-i va afecta semnificativ din punct de vedere financiar dar crește birocrația. „Deoarece majoritatea angajaților sunt studenți sau dețin două contracte de muncă și sunt exceptați de la această regulă, influența financiară a acestei decizii nu este semnificativă. Din punct de vedere administrativ, această măsura va necesita un număr adițional de documente solicitate la angajare, pentru a putea stabili categoria în care se încadrează noul partener (n.r. salariat)”, declară Sorina Butea, HR Manager Starbucks.
Directorul de resurse umane al lanțului de cafenele spune că firma nu a făcut concedieri ca urmare a acestei măsuri mai ales că se află în plin proces de expansiune. Într-un interviu acordat Revistei CARIERE Mateusz Sielecki, managing director Starbucks Romania & Bulgaria, declara că în următorii doi ani compania va angaja în jur de 500 de oameni.
„Deși nu considerăm că este cea mai eficientă metodă de a combate munca la negru/gri, ca și operator Starbucks, AmRest se va conforma tuturor măsurilor decise de Guvern și de Codul Muncii, deoarece ne respectăm partenerii și drepturile lor” afirmă directorul de resurse umane, Sorina Butea.
Elevii şi studenţii până la 26 de ani, care vor să se angajeze, nu sunt împiedicați de această măsură dar, există totuși o categorie care va fi lovită indirect: tinerii NEET, «Not in Education, Employment or Training» care nu sunt cuprinşi în nicio formă de şcolarizare, adică exact segmentul cu rata somajului cea mai ridicată, respectiv 24%, iar avertismentul a venit public de la reprezentanții confederației patronale CNIPMMR.
Ce categorii sunt scutite de suprataxare după noile prevederi ale Codului Muncii
De la 1 august statul va încasa mai mulți bani decât până acum de la angajatorii care au lucrători cu timp parțial de lucru. Potrivit ordonanței, sunt exceptați de suprataxare angajatorii care au următoarele categorii de angajați:
a) elevi sau studenți, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;
b) ucenici, în vârstă de până la 18 ani;
c) persoane cu dizabilități (cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de opt ore pe zi);
d) pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepția celor care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și „a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii”.
„La nivel global, tendința este ca persoanele pensionate să-și continue activitatea, adesea cu un program sau un timp de lucru modificat, fie pentru a ghida și transfera experiență către angajați mai tineri, fie pentru a compensa deficitul de talente într-un anume sector de activitate sau profesie, dar această tendință se manifestă mai ales pe fondul nevoii accentuate de anumite competențe și a îmbătrânirii populației,” afirmă Igor Hahn, country manager Manpower.
Acte, acte și iar acte
Noile schimbări aprobate de guvern indică o înăsprire a Codului muncii și nu o relaxare a acestuia. Pentru a fi scutiți de plata contribuțiilor majorate la pensii și sănătate, angajatorii trebuie să ceară documente justificative de la elevi, studenți, persoanele cu dizabilități care au dreptul să lucreze mai puțin de opt ore pe zi și pensionarii pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii. În cazul celor care sunt angajați concomitent cu mai multe contracte de muncă, indiferent de normă, va exista o procedură de aplicare dată prin ordin al Ministerului Finanțelor. Inițial, pentru a beneficia de scutire, angajatorii puteau să ceară o declarație pe propria răspundere a salariaților cu mai multe contracte, însă în forma finală a OG nr. 4/2017 s-a renunțat la această idee, potrivit avocat.net.
Creşterea impozitării pentru contractele part-time vine la pachet cu alte măsuri cu impact pe piaţa muncii luate anul acesta, printre care se află creşterea salariului minim pe economie (de la 1.250 de lei la 1.450 de lei brut pe lună din luna februarie), introducerea obligatorie a condicii de prezență sau eliminarea pedepsei cu închisoarea pentru angajatorii care au mai mult de 5 salariaţi la negru și înlocuirea ei cu o amendă fixă de 20.000 de lei.
Guvernul mai pregătește o modificare, de data aceasta care va lovi angajatul și anume trecerea contributiilor în seama celor care lucrează.