Începe-ți cariera cu un mentor intransigent
Deşi tacticile folosite de Patty sunt discutabile, este clar că au scos tot ce e mai bun din echipa pe care a instruit-o; ea chiar i-a ajutat să devină nişte interpreţi mai buni. Nu spun că ar trebui să-ţi dai frâu liber emoțiilor şi să fii ca Patty dar, dacă eşti tânăr, ambiţios şi motivat, ar trebui să te inspiri din exemplul celor patru tineri, care au fost dispuşi să o suporte pentru a reuşi.
Du-te şi caută-l pe mentorul, coach-ul sau managerul cel mai bine calificat sau cel mai talentat, apoi fă orice te pune să faci, fără să crâcneşti.
Eşti începător, aşa că oricum e de aşteptat să nu ştii mare lucru. Tot ceea ce ai se rezumă la atitudinea ta bună, la entuziasmul tău şi o etică solidă a muncii. Iar atunci când eşti nou într-un job, oamenii oricum se aşteaptă ca, pe măsură ce progresezi şi urci pe binecunoscuta curbă a învăţării, să ai parte şi de “căzături care se lasă cu umflături şi vânătăi”. Şi crede-mă, îţi doreşti să ai parte acum de câte o scărmăneală de la coach-ul tău, dacă nu vrei să o încasezi mai târziu (când ego-ul tău se “va simţi atacat” şi mai rău, când ţi se va strângestomacul numai la gândul că va trebui să munceşti 80 de ore pe săptămână, având în acelaşi timp, grijă de copilul tău, sau atunci când te vei gândi că eşti pur şi simplu prea în vârstă ca să mai suporţi un asemenea tratament din partea cuiva).
Aşa că profită de această timpurie “perioadă de graţie” şi testează apele, asumă-ţi riscuri şi “pune-te în calea răului”, astfel încât, mai târziu, când miza va fi mult mai ridicată şi nu-ţi mai permiţi să greşeşti doar pentru că eşti stresat şi derutat, vei fi cu mult mai capabil să te ridici la înălţimea oricărei sarcini de care trebuie să te ocupi. Nu trebuie să fii masochist ca să te arunci într-o treabă care îţi pune la încercare curajul şi tăria de caracter – şi să înveţi, în timpul acesta, o grămadă de lucruri.
Am avut şi eu o “Patty a mea”, pe vremea când mi-am început cariera şi lucram la o firmă de investiţii de pe Wall Street, numai că era un “el”: se numea Will şi dacă aş începe să vă povestesc cât de multe am învăţat cât am fost “sub tutela lui”, n-aş mai termina. Chiar şi printre oamenii cu realizări extraordinare de la firma noastră de investiţii, Will ieşea în evidenţă, deasupra tuturor, ca un tip inteligent, de un calm de neclintit – atât în faţa eşecurilor, cât şi a suceselor – şi foarte intransigent.
Mulţi dintre colegii mei făceau tot ce puteau ca să evite să ajungă în subordinea lui. Eu, în schimb, chiar am cerut să lucrez cu el. Oricât de speriată aş fi fost la gândul că voi avea de a face cu un tip strălucitor de inteligent, mă speria şi mai tare gândul că nu i-aş face faţă – ce ar fi spus asta despre propriul meu viitor în lumea necruţătoare a Wall Street-ului ?
Aşa că am decis “să trec prin chinuri” încă de la început şi să învăţ cât de mult voi putea de la maestrul meu. Am aflat că suntem spirite înrudite din punctul de vedere al simţului umorului şi – atunci când nu eşuam lamentabil sau o dădeam în bară cu vreo analiză – reuşeam să îl tachinez tocmai pentru că era atât de deştept şi de pretenţios. Încet, încet, am început să devin sigură pe mine şi, pe măsură ce trecea timpul, am început nu doar să mă ridic la înălţimea aşteptărilor lui, ci chiar să le depăşesc.
N-o să uit niciodată fiorul de încântare pe care l-am simţit când intransigentul Will a strigat atât de tare că am făcut o treabă bună, încât au auzit toţi. A însemnat foarte mult pentru mine şi le-a transmis celorlalţi colegi mesajul că mă ridicam la standardele firmei. Relaţia mea de succes cu Will mi-a dat o nouă încredere în abilităţile mele, pe care am putut să o menţin şi atunci când am intrat în alte echipe în care pretenţiile erau ridicate.
Acum te întreb: Cine e “Will-ul tău?”. De la cine poţi învăţa? Cum crezi că te poţi supune, tu însuţi, la provocări şi să depăşeşti încă un “nivel de joc”? Dacă eşti tânăr, ambiţios si motivat, nu fugii de probleme: fugi înspre ele. Dacă te înspăimântă chiar şi ideea de a te apropia de un manager care e starul companiei în care lucrezi, găseşte un proiect în care să lucrezi cu el. “Îndeasă în tine” oricât de multe lecţii poţi învăţa, încă de la începutul carierei. S-ar putea să nu-ţi placă toate lucrurile prin care treci, dar vei purta cu tine şi vei folosi toată această educaţie valoroasă, pe măsură ce avansezi în carieră.
Cântăreţii aceia de la “American Idol” îi sunt, fără nici o îndoială, recunoscători lui Patty pentru disciplina, lecţiile învăţate şi coaching-ul care i-au propulsat în carieră.
(Jodi Glickman este autoarea cărţii “Nemaipomenit de bun în jobul tău” şi fondatoarea firmei de training în comunicare cu acelaşi nume).