Hossu: Codul muncii ar trebui sa fie un sistem de protejare a angajatului
Bogdan Hossu a declarat, la o dezbaterea privind modificarile Codului Muncii organizata de Grupul de Dialog Social (GDS), la care a participat si premierul Emil Boc, ca regreta ca o astfel de discutie pe Codul muncii are loc dupa adoptarea acestuia, considerand ca este "fara sens".
Liderul sindical a precizat ca in noua lege sunt nenumarate aspecte care prevad liberalizari, iar sindicatele au cerut introducerea unor reguli care sa evite aparitia abuzurilor.
"Codul Muncii trebuie sa fie un sistem de protejare a mecanismelor de protectie a partii slabe, angajatul", a aratat Hossu.
El a criticat prevederile prin care ar urma sa fie sanctionata cu amenda penala sau inchisoare angajarea fara forme legale, precizand ca, in ultimii 20 de ani, in Romania nu s-a aplicat nici macar o singura amenda penala pentru acest lucru.
"Era mai normal sa faceti o amenda fiscala pentru angajatori. Ca asta ii doare pe angajatori cel mai tare", a mai spus presedintele de la "Cartel Alfa".
El a precizat ca niste masuri stricte pentru reducerea muncii la negru si la gri erau necesare, aratand ca in perioada 2009 – 2010 s-a dublat numarul salariatilor inregistrati ca "necalificati" in actualul Contract Colectiv de Munca.
"Aproximativ 1,7 milioane de salariati din 4,3 milioane sunt necalificati. PIB-ul nu se poate face cu o treime de angajati necalificati. Acesti oameni lucreaza la gri. Potrivit declaratiilor presedintelui Traian Basescu, citand dintr-un raport, sunt peste 1.650.000 de persoane care lucreaza la negru, iar 1.750.000 dintre lucratori erau, in 2009, asistati social", a aratat Hossu.
Guvernul si-a asumat, marti, raspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL si PC au depus o motiune de cezura care va fi dezbatuta si votata in 16 martie.
Cele cinci confederatii sindicale au anuntat ca vor organiza in Capitala, in 16 martie, un miting la care estimeaza ca vor participa 50.000 de persoane, sindicalistii invitand la protest toti cetatenii nemultumiti de locul de munca intrucat Codul Muncii asumat de Guvern ii va afecta pe toti angajatii.
Sindicalistii spun ca daca in urma mitingului din 16 martie nu vor fi rezolvate cererile lor, vor face greva generala, pentru care strang semnaturi pana pe 14 martie.