Codul muncii va fi adoptat prin asumarea raspunderii Guvernului
Proiectul de modificare a fost discutat in cadrul Guvernului miercuri. Modificarile pentru care Executivul intentioneaza sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului sunt contestate atat de sindicate, cat si de reprezentantii patronatelor.
Emil Boc a declarat marti ca regula ramane contractul individual de munca pe durata nedeterminata si ca incheierea contractelor pe durata determinata se face ca exceptie, acolo unde situatii legate in special de proiecte europene impun acest lucru.
Boc sustine ca noua legislatie va flexibiliza piata muncii, iar in contractul de angajare se vor preciza criteriile de performanta si modul de evaluare. O alta modificare priveste perioada de proba pentru functiile de executie, care va creste de la 30 la 90 de zile. Boc a mai anuntat si inasprirea sanctiunilor pentru munca la negru.
"Prin exceptie, pentru situatii care tin de proiecte care au o durata limitata, de ce sa ne incapatanam si sa nu dam posibilitatea ca romanii sa aiba un loc de munca si sa fie utilizat acum, din nefericire, la negru, si sa nu beneficieze de celelate forme de protectie sociala?", a spus premierul.
Liderul Cartel ALFA, Bogdan Hossu, a declarat ca noul cod instituie "o forma de scalavagism" din cauza ca patronii pot folosi oricand concedierile colective, angajand apoi alti salariati.