Cine sunt „creierele” care câştigă până la 19.000 lei lunar
Şi pentru că funcţiile de conducere vin, de obicei, la pachet cu salarii atractive, vă spunem că doar 22% dintre respondenţi au declarat că au salarii peste sub 4.000 de lei şi 1% că nu au niciun venit din activitatea de project manager. Astfel, 78% dintre aceştia au declarat că veniturile lor se situează între 4.000 şi 19.000 lei, cel mai mare procent din ei (57%) aflându-se în intervalul 4.000 – 13.000 lei.
În ceea ce priveşte evoluţia salarială a celor coordonează proiecte, aproape jumătate dintre ei spun că salariul lor a rămas acelaşi în ultimul an. Creşteri semnificative, de peste 30%, au fost semnalate la mai puţin de 5% dintre respondenţi. Explicaţia poate fi atât situaţia economică precară pentru mediul de afaceri, cât şi timpul scurt de analiză a modificării salariale.
Bonusurile, un subiect tabu pentru angajatori
Dacă e să vorbim despre bonusurile pe care le-au primit managerii de proiect pe tot parcursul anului 2014, aproape o treime dintre ei (28%) nu au primit niciun bonus, în timp ce 18% spun că în compania în care lucrează nu există o politică de acordare a bonusurilor.
Concluzia? Angajatorii din România nu au încă bine pusă la punct cultura recompensării pentru rezultate. Dincolo de un salariu fix, oamenii care conduc proiecte şi echipe merită bonusuri pentru rezultate exceptionale, pentru targeturi depăşite sau pentru vânzări excepţionale. Este unul dintre instrumentele cu care oamenii buni rămân mai mult timp într-o companie.
La capitolul beneficii şi logistică pusă la dispoziţie project-managerilor, studiul arată că angajatorii sunt puţin mai generoşi la acest capitol. Peste 65% dintre ei au declarat că au primit laptop, telefon mobil şi abonament medical privat de la serviciu, iar 26% dintre ei au beneficiat de abonament la sala de fitness.
Această generozitate aparentă din partea angajatorilor are şi o explicaţie: aceste beneficii îl ajută în mod direct pe angajat să îşi desfăşoare activitatea corespunzator.
Primele de Crăciun şi de Paşte
În ceea ce priveşte primele de Crăciun şi de Paşte, respondenţii au declarat în doar 18%, respectiv
16% dintre situaţii au primit aceste beneficii din partea angajatorului. Deşi situaţia stă mai roz la acest capitol, 11% au declarat, totuşi, că nu au niciun fel de e beneficiu din partea firmei la care lucrează.
Într-adevăr, suntem puţin în urmă în ceea ce priveşte tratamentul acordat oamenilor cu funcţie de conducere din companie. Cu toate acestea, evoluţia acestui aspect de-a lungul anilor este una cu adevărat semnificativă, iar influenţa occidentală este vizibilă tot mai puternic în rândul companiilor.