Cât de dăunător poate fi un manager nepregătit
Studiile chiar au demonstrat că dacă lucrezi pentru un șef slab ai cu 50% mai multe șanse să faci un atac de inimă. Stasticile sunt sumbre: un studiu Gallup a arătat că în Statele Unite peste 60% din cei care lucrează pentru guvernul federal se simt mizerabil din cauza șefilor, iar un alt studiu făcut tot pe muncitorii din Statele Unite a arătat că 69% cred că șefii sunt egocentrici și se gândesc doar la interesul personal.
Cea mai de dorit variantă ar fi să nu aveți parte de asemenea personaje, dar nu toți avem norocul acesta. De aceea, specialistii de pe Linkedin ne prezinta cele mai des întâlnite tipologii de șefi neprofesioniști, dar și ”tratamentul” pe care să-l aplicați împotriva lor.
”Prietenul nepotrivit”
Acesta este șeful prea prietenos chiar dacă nu este cazul. Nu îl dorești ca amic și nici nu ți se pare că ar fi prea amuzant. Te invită constant să petreceți timp împreună și se folosește de influența pe care o are la birou să încerce să lege noi prietenii. Rezultatul? Tensiuni la locul de muncă prin apariția favoritismelor și o atmosferă în care respectul nu prea există. Orice decizie pe care o ia este subiectivă
Neutralizarea: cel mai important lucru cu acest tip de șef este să delimitezi clar și de la bun început limitele în care se desfășoara relația profesională. Nu-l lăsa se te intimideze doar din cauza poziției pe care o ocupă și ai grijă să nu depășești granițele pe care singur le-ai impus. Dacă ai trasat niște linii, atunci ar fi bine să nu le încalci. Pe de altă parte, nici nu trebuie să fii perceput ca un timp incapabil să socializeze. Trebuie să ai un echilibru în interacțiunea de la muncă pe care să-l și păstrezi.
”Tiranul”
Tiranul recurge la trucuri machiavelliene și decide doar pentru a-și satisface ego-ul. Principala sa preocupare este să se mențină la putere și nu se da înapoi de la nimic pentru a-și atinge acest scop. Trateaza echipa pe care o are ca pe una formată din sclavi ce vor constant să-i submineze poziția. Premiază doar pe cei care-i sunt loiali, iar cei care îi contestă poziția au de suferit imediat.
Neutralizare: o strategie eficientă, chiar dacă destul de controversată este să-i prezinți ideile pe care le ai și îl lași să și le asume parțial. Așa, și ego-ul său va fi satisfăcut și ideile tale vor vedea lumina zilei. De asemenea, ca să supravițuiești unui tiran, trebuie să-ți alegi bătăliile cu atenție. E necesar să știi să-ți controlezi emoțiile și să-i cunoști și slăbiciunile și punctele forte.
”Incompetentul”
Acest tip de șef a fost promovat în grabă și fără o verificare serioasă a competențelor pe care le are. De aceea, poziția pe care o deține este mult peste capabilitățile profesionale. Poate că nu este lipsit de calități, dar din postura de manger nu reușește deloc să aducă ordine în haosul existent.
Neutralizare: dacă ești frustrate cu acest tip de șef, se poate să ai calitățile ce-i lipsesc acestuia. Poate tu meritai să fii șef, dar conducerea a ales altceva. Indiferent de motivele care l-au adus la conducerea echipei, tu trebuie să-ți calci pe orgoliu și să încerci să-l ajuți. Împărtășește-i din experiența pe care o ai și ajută-l să se descurce în acest nou mediu. Nu face din asta un mare lucru și nici nu te mândri pe lângă colegii tăi. Transformă-l din șef incompetenent într-un aliat valoros și vei avea doar de câștigat pe viitor.