Atingerea performanţei, o provocare pentru managerii români
O atenţie deosebită este acordată formării profesionale a angajaţilor şi dobândirii de competenţe specifice sectorului de activitate în care activează compania. Pentru a putea atinge un nivel crescut de performanţă şi de productivitate, un prim nivel la care trebuie să se intervină este cel managerial, acesta reprezentând principala sursă de noi tendinţe de dezvoltare la nivelul companiei.
Pe de altă parte, managerii români au înţeles importanţa investiţiei în resursele umane şi în propria profesionalizare şi au identificat nevoia participării la cursuri de formare profesională, care să le ofere instrumentele necesare pentru creşterea performanţelor manageriale şi, implicit, pentru dezvoltarea companiei.
„Antre(pre)nor pentru performanţă”, un proiect pentru administrarea eficientă a afacerilor
În urma unei ample etape de analiză şi evaluare instituţională, în cadrul căreia au fost intervievaţi peste 250 de manageri, consultanţii Schultz Consulting au identificat o serie de nevoi de instruire în rândul managerilor din 26 de IMM-uri ce activează în regiunea Bucureşti-Ilfov.
Printre nevoile de instruire specifice identificate la nivelul managerilor se numără: competenţe manageriale, tehnici de negociere, comunicare, managementul echipei, managementul relaţiei cu clientul, management strategic, managementul schimbării şi managementul performanţei, marketing şi vânzări, leadership, managementul timpului, management de proiect ori managementul contractelor.
Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de instruire ale beneficiarilor din regiunea Bucuresti- Ilfov, Schultz Consulting va dezvolta şi furniza anul acesta 10 programe de formare profesională pentru îmbunătăţirea competenţelor echipelor de management, în cadrul proiectului „Antre(pre)nor
pentru Performanţă.
Prin acest proiect Schultz Consulting şi-au propus dezvoltarea competenţelor şi abilităţile necesare administrării eficiente a afacerilor pentru echipele de management a IMM-urilor din regiunile Bucureşti – Ilfov, Nord-Est şi Centru.
Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul „Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.