AmCham: Modificarea Codului Muncii este pozitiva
"Salutam adoptarea noilor documente privind legislatia muncii, nu includ toate propunerile noastre, dar sunt un pas inainte. Pentru cresterea economica a Romaniei, pentru dezvoltare este esentiala dezvoltarea activitatii economice, stimularea investitiilor astfel incat gradul de ocupare a fortei de munca sa creasca, taxele la buget sa creasca si statul sa poata rezolva probleme sociale", a declarat Radu Enache, directorul general al Hewlett-Packard Romania si seful comitetului privind piata muncii din cadrul AmCham.
Dupa parerea acestuia, faptul ca intre 2 si 9 mai, dupa intrarea in vigoare a noului Cod al muncii, numarul de contracte de munca noi incheiate a fost de peste 100.000, valideaza ca modificarea legislatiei muncii este eficienta.
Enache a declarat insa ca modificarea Codului Muncii nu a afectat procesul de recrutare al HP Romania, deoarece angajarile in cadrul companiei se fac dupa performanta.
“Angajam oameni care voiau sa munceasca. Vom continua angajarile, iar in acest an vom avea inca 600 de noi angajati la HP, cu contract de munca permanent", a spune Enache, citat de Mediafax.
Carmen Neagu, regional executive SEE al GE Energy si vicepresedinte Amcham, a adaugat ca politica de angajari depinde de strategia fiecarei companii.
"Am facut angajari, dar angajarile tin cont de strategia fiecarei companii privind extinderea. Este important, de asemenea, sa avem o strategie energetica clara in acest sens. Angajam si pana acum pe criterii de performanta, aveam un cod al muncii intern. Ne-am bucurat insa ca subcontractantii nostrii au extins angajarile", a adaugat Neagu.
Reprezentantii AmCham sustin de asemenea si reducerea CAS.
"Cresterea numarului de angajati nu tine doar de imbunatatirea codului muncii, ci si de gradul de impozitare a fortei de munca care este cel mai mare din Uniunea Europeana. in acelasi timp gradul de colectare a asigurarilor sociale este foarte mic. Reducerea contributiilor este necesara pentru ca va duce la scoaterea la suprafata a slujbelor din economia gri, o parte din angajatori sunt descurajati de acest nivel mare al contributiilor", a declarat Ionut Simion, vicepresedinte al AmCham Romania.
Pe de alta parte, Simion a aratat ca nu conteaza atat de mult nivelul contributiilor, ci mai ales beneficiile pe care le primesti in contrapartida pentru aceste plati, respectiv calitatea serviciilor asigurate de stat, in sfera sanatatii si asistentei sociale.
Reprezentantul AmCham sustine de asemenea ca reducerea CAS va afecta bugetul de stat doar pe termen scurt.
"Reducerea CAS nu va afecta bugetul de stat pentru ca masura va duce la cresterea gradului de colectare. Cand CAS a fost mic, veniturile la buget au fost mai mari. Reducerea cu 2-3-5 puncte va afecta veniturile bugetare, dar pe termen lung, daca va fi realizata si modernizarea sistemului de colectare, lucrurile se vor echilibra", a precizat Simion.