Tinerii manageri schimbă trendul în asigurări
În zilele noastre, avem tendinţa să credem că trendul pensiilor private, al planurilor financiare pentru copii sau al asigurărilor de tot felul – de la clasicele asigurări de viaţă la asigurarea părţilor corpului sau chiar a dinţilor – vine de peste Ocean, din Statele Unite ale Americii. Adevărul este însă că şi europenii trăiau cu siguranţa zilei de mâine, un obicei care revine odată cu creşterea numărului de tineri manageri.
Piaţa asigurărilor din România a atins anul trecut un nivel de 1,8 miliarde lei, cu o uşoară creştere faţă de 2011. Cu toate acestea, specialiştii din piaţă apreciază că în 2013 creşterea va fi de cel mult 5% şi că pentru o revenire mai accentuată a acestei pieţe ar fi nevoie de introducerea unei deductibilităţi fiscale.
Ce fel de asigurări îşi fac românii? Studiile din domeniu au relevat că sănătatea, familia, serviciul și copiii constituie prioritățile financiare ale românilor. Prin urmare, ei încheie asigurări de sănătate, de viaţă şi chiar contractează planuri financiare pentru copii. Acestea din urmă au rolul de a asigura viitorul celor mici, mai ales în această lume în continuare atât de instabilă din punct de vedere financiar.
Trebuie însă să ţinem cont de faptul că multe dintre aceste tipuri de asigurări sunt făcute şi din anumite motive care nu ţin neapărat de dorinţa exclusivă a celor care le încheie. Mai exact, asigurările de viaţă sunt realizate în principal de către cei care au fost nevoiţi să încheie o astfel de poliţă, fie că au luat un credit, fie că au beneficiat de o asigurare oferită de angajator. Destul de comună este asigurarea maşinii, a casei, dar şi acestea în mod special pentru că sunt obligatorii.
Şi totuşi, de ceva timp oamenii, mai ales cei până în 40 de ani, au început să se gândească şi la viitorul lor şi al copiilor lor. Astfel, ei aleg asigurările medicale sau diverse tipuri de abonamente medicale în sistemul privat, din cauza neîncrederii în sistemul medical de stat. Pensiile private facultative sunt o altă nişă unde s-a observat o uşoară creştere, pentru că tinerii manageri sunt conştienţi că nu se mai pot baza pe faptul că la bătrâneţe cineva le va plăti mult prea mica pensie de la stat. Nu în ultimul rând, depozitele pentru copii sunt luate în calcul de cei mai mulţi care au urmaşi, deoarece reprezintă o garanţie că la vârsta majoratului aceştia vor putea folosi banii respectivi pentru a studia la o facultate în străinătate sau chiar pentru a investi într-un mic business.
Mentalitatea tinerilor manageri
Aproape jumătate (45%) dintre tinerii români cu vârsta până în 30 de ani deţineau în anul 2011 o asigurare, fie generală, fie personală sau de pensie privată, potrivit datelor unui studiu GfK realizat în 12 ţări din Europa Centrală şi de Est. De asemenea, în România, 12% din totalul populaţiei deţine o asigurare de viaţă, în vreme ce 3% îşi direcţionează o parte din venituri către o pensie de tip pilonul trei.
Studiul GfK realizat în ţările din regiune arată că grupul ţintă cu un potenţial ridicat este populaţia mai tânără de 30 de ani, în condiţiile în care 26% dintre aceştia au o asigurare personală şi 39% una generală. Cele mai multe contracte încheiate sunt cele pentru autoturisme, iar potenţialul nu a fost încă atins deoarece, odată cu creşterea nivelului de trai în regiune şi a numărului tot mai mare de autoturisme, cererea pentru asigurările auto va creşte şi ea.
Potrivit studiului, doi dintre indicatorii- cheie legaţi de sistemul de asigurări se menţin stabili. Ponderea populaţiei din Europa Centrală şi de Est care a încheiat o asigurare generală (apartament/casă/ maşină), de 41% în 2008, nu s-a schimbat în mod dramatic până în 2011, când această cotă a atins 42%. Aproape aceeaşi situaţie există şi în cazul asigurărilor personale (de viaţă/ accident/sănătate). În 2008, 27% dintre persoanele din ţările CEE aveau astfel de asigurări, în vreme ce în 2011 numărul lor este aproximativ la fel (26%).
Studiul GfK arată că evoluţia pieţei asigurărilor este strâns legată de sectorul financiar. „În vremuri de incertitudine, oamenii sunt mai atenţi cu cheltuielile lor. Asigurările sunt produse cu implicare redusă, de aceea oamenii sunt mult mai dispuşi să renunţe la ele. Totuşi, există un potenţial foarte mare în regiunea CEE, mai ales atunci când vorbim despre pensii private”, a declarat Rastislav Kocan, Regional GfK CEE Executive. Cu alte cuvinte, tinerii manageri sunt baza că Europa s-ar putea întoarce la bunele obiceiuri din secolul al XIX-lea în ceea ce priveşte siguranţa financiară şi trendurile de consum în acest domeniu.
Facultatea copiilor, plătită printr-un plan de economii
Investiţiile în viitor pot însemna cumpărarea de acţiuni la bursă, deschiderea unor conturi de economii sau a unor depozite cu dobândă, dar pot fi şi investiţii în viitorul propriilor copii. O tendinţă cunoscută mai mult din străinătate, produsele de economisire pentru copii au luat avânt şi în România în ultimii ani.
De altfel, viitorul copiilor reprezintă o preocupare constantă pentru părinţii care vor să le ofere micuţilor o şansă în viaţă, dar şi siguranţă, indiferent ce s-ar întâmpla. „Ultimii ani de criză au demonstrat cât de subţire este linia de demarcaţie între siguranţa financiară şi incertitudine. Şi atunci e bine să fim precauţi, să gândim pe termen lung şi să facem alegeri înţelepte”, spune Florina Vizinteanu, Preşedinte Directorat BCR Asigurări de Viaţă Vienna Insurance Group (VIG).
Cea mai bună soluţie în astfel de situaţii este un instrument de economisire pe termen lung cu plăţi regulate făcute de părinţi. La final, copilul primeşte banii de care are nevoie pentru debutul său în viaţa de adult. Foarte important este faptul că sumele câştigate prin intermediul asigurării nu se impozitează.
De exemplu, renta pentru copii Magister este un produs lansat de BCR Asigurări de Viaţă VIG în anul 2010 şi care, încă de la lansare, a înregistrat o creştere continuă. Produsul a fost achiziţionat de peste 15% din clienţii BCR Asigurări de Viaţă VIG. În general, au ales să economisească în beneficiul copiilor printr-o rentă Magister, familiile cu copii cu vârsta până în 10 ani, preocupate să le asigure acestora un viitor sigur din punct de vedere financiar.
Prima de asigurare medie pe care o plăteşte un părinte, anual, pentru renta Magister este de aproximativ 1.400 lei pe an. Dar costul asigurării depinde de un cumul de factori: vârsta asiguratului, sexul, durata asigurării, suma asigurată, starea de sănătate. „Un cuantum adecvat al primei de asigurare se stabileşte de către părinţi împreună cu consilierul de asigurări în urma analizei nevoilor. Suma minimă lunară ce poate fi economisită este de 40 de lei”, explică Florina Vizinteanu.
Cum funcţionează produsul de asigurare?
Părinţii stabilesc la debutul asigurării suma pe care doresc să o primească micuţii lor când vor ajunge la vârsta majoratului. Este indicat ca această sumă să conţină toate cheltuielile pe care aceştia estimează că le va presupune intrarea copilului la facultate: taxe şcolare anuale, eventual cazare, cheltuieli pe care le presupun materialele şcolare, cheltuieli legate de traiul zilnic etc.
De altfel, consilierul de asigurări îi va ajuta pe părinţi să determine, în funcţie de analiza necesităţilor acestora şi cheltuielilor aferente, ce sumă pot economisi periodic, astfel încât să îşi atingă obiectivele.
În continuare, primele de asigurare pe care părinţii le plătesc periodic se capitalizează, pe durata contractului. La vârsta majoratului, copilul primeşte suma asigurată (stabilită de către părinte la debutul asigurării), la care se adaugă participarea la beneficii realizate prin investirea sumelor alocate asigurării. Suma totală poate fi primită într-o tranşă unică sau în mai multe tranşe.
„Ceea ce este cu adevărat important şi confortabil pentru părinte este că niciodată copilul nu va primi o sumă mai mică decât suma asigurată”, spune Preşedintele Directoratului BCR Asigurări de Viaţă VIG. Astfel, copilul va beneficia de aceşti bani, indiferent ce s-ar întâmpla pe parcursul anilor. Mai exact, dacă pe durata asigurării intervine decesul părintelui, BCR Asigurări de Viaţă VIG va prelua plata primelor de asigurare. În acest fel, copilul va avea banii pe care părinţii şi-ar fi dorit să-i economisească pentru el, nu doar ceea ce au reuşit să economisească.
Avantajele unui plan de economii pentru copii
- Copilul beneficiază de o sumă garantată la momentul ales de părinte;
- Poate folosi banii pentru orice are nevoie: finanţarea studiilor, startul unei afaceri, achiziţionarea unei case, o nuntă de vis;
- Va beneficia de aceşti bani indiferent ce se va întâmpla cu părintele până atunci;
- Părinţii stabilesc suma de care va beneficia copilul;
- Părinţii aleg modul şi frecvenţa de plată care le sunt convenabile;
- Valoarea sumei asigurate poate fi indexată anual, în funcţie de rata inflaţiei;
- Renta copilului nu este supusă impozitării, conform legislaţiei în vigoare;
- Copilul va avea resursele financiare pentru debutul în viaţa de adult;
- Valoarea rentei Magister este garantată în contract încă de la plata primei prime de asigurare.
Articol preluat din Revista Cariere de iunie. Pentru detalii legate de abonare, click aici