Curajul și lecția antreprenoriatului în domeniul pietrei naturale
În urmă cu mai bine de un deceniu, Mariana Brădescu și soțul ei, Sergiu Constantinescu Brădescu, au înființat primul magazin online din România dedicat exclusiv pietrei naturale. Era ceva inedit, o companie mică, dar care s-a dezvoltat odată cu fondatoarea, ajungând un nume important cu o echipă de 50 de oameni.
Soții Brădescu au înființat businessul PIATRAONLINE nu neapărat dintr-o decizie cerebrală, după cum spune Mariana Brădescu, ci mai mult dintr-o conjunctură fericită în urma căreia a învățat foarte multe și a descoperit un domeniu creativ. A început cu o companie de antreprenoriat mică, ceea ce a însemnat că trebuia să facă de toate în activitatea zilnică: de la recepție/facturare până la contabilitate primară, achiziții, vânzări și chiar logistică. „Toată această experiență m-a ajutat să învăț foarte bine care sunt provocările și nevoile fiecărui viitor post din ceea ce urma să devină compania PIATRAONLINE. Am avut o creștere foarte sănătoasă pe resurse umane, nu ne-am dorit niciodată să aducem peste noapte o echipă mare de oameni și să nu îi putem face față”, explică Mariana Brădescu. Așadar, a preferat să aibă o creștere anuală de 4-5 persoane, ceea ce a adus compania la aproximativ 50 de oameni în echipă, în acest moment, fiecare având un rol justificat și aducând un beneficiu prin prezență și cunoștințele profesionale.
Care sunt trei cuvinte cheie care vă definesc?
Organizare. Eficiență. Corectitudine.
Aveți vreun model de femeie puternică din familie, din carieră?
Oprah cu siguranță este un exemplu pentru foarte multă lume, deoarece a avut un parcurs personal și profesional senzațional și fiecare dintre noi poate extrage multe exemple de viață din povestea ei. Dacă vorbim de familie, cred că am avut noroc să fiu înconjurată în familie de femei puternice care m-au inspirat și care mi-au setat cumva de la început așteptări foarte înalte: exemplele pot începe cu mama și se duc până la bunici.
Care credeți că este rolul unei femei în familie?
Cred că rolurile în familie sunt aproape egale: de la mamă, tată, copii etc. Familia este un ecosistem în care învățăm împreună, creștem împreună. Ce înseamnă asta? Că fiecare dintre noi are drepturi și îndatoriri. Fiecare dintre noi are un cuvânt de spus, trebuie să fie ascultat, la fel cum fiecare își dorește să fie înțeles, să fie răsfățat din când în când.
Ați făcut vreun sacrificiu în viața de familie pentru carieră?
Cu siguranță atunci când ești high performer și îți dorești să atingi culmi în traseul profesional faci și sacrificii în viața personală. Este foarte greu să ai un work-life perfect ballance. Totul se rezumă la opțiuni: în ce moment al vieții și ce opțiuni alegi. Au fost ani în care am optat să lucrez câte 14-16 ore pe zi și să am focus doar pe direcția profesională și au fost perioade și ani în care am încercat să echilibrez lucrurile. Cred că este important să te adaptezi și proiectelor în care ești implicat, și, dacă într-o anumită perioadă acestea îți cer mai multă atenție, să o canalizezi acolo, iar când poți să recuperezi ceva și pentru viața personală este foarte bine!
Care este cel mai greu lucru pe care l-ați învățat?
Să fiu flexibilă și să mă adaptez circumstanțelor, oamenilor și provocărilor. Fiind o persoană destul de pragmatică, cred în lucrurile foarte clare, scrise alb pe negru. Ce m-a învățat însă parcursul profesional din ultimii ani este că rigiditatea nu ajută, nu este eficientă. Ai nevoie de mai multe perspective, în orice situație. Este foarte ușor să rămâi ancorat în povestea ta, în ceea ce crezi tu că este bine/corect, însă este mult mai dificil să arăți flexibilitate/înțelegere/adaptare.
În timpul săptămânii, Mariana Brădescu se trezește la 5, iar la ora 6 este la sală, o activitate care o ajută să se relaxeze. De la sală merge direct la birou sau își stabilește întâlniri dacă este cazul. Nu este adepta timpului petrecut în trafic, așadar încearcă să stabilească cât mai puține întâlniri care să o facă să piardă ore în trafic. Ziua se împarte între emailuri, task-uri pe proiecte din diverse departamente și întâlniri interne sau externe. „Încerc să îmi închei ziua de lucru între orele 18 și 19 seara, însă dacă sunt proiecte ce au nevoie de atenția mea în regim de urgență îmi organizez agenda ca să pot face acest lucru. Țin foarte mult la agendă și la organizare, așadar toata ziua mea se va regăsi planificată în agendă.”
Ce a însemnat drumul antreprenoriatului pentru Mariana Brădescu?
A fost și este o aventură, spune ea. Nu știa ce înseamnă antreprenoriat atunci când a început acest parcurs, abia după câțiva ani a aflat și nici atunci nu știa să dea o definiție clară acestui cuvânt. „Pot spune că abia de vreo 2-3 ani cred că înțeleg cu adevărat ce înseamnă și cât de multe provocări poate să aducă la pachet. Am învățat ce înseamnă să fii șef, după care am învățat ce înseamnă să fii patron, după care am ajuns să înțeleg și să fiu manager, iar acum îmi doresc să învăț până la capăt ce înseamnă cu adevărat să fii leader, să inspiri oamenii din jurul tău”, adaugă Mariana Brădescu.
Absolventă de Management-Marketing în cadrul Universității Româno-Americane din București, ulterior facultății a participat la toate cursurile de formare profesională și personală pe care le-a considerat și le consideră în continuare utile și importante pentru ea ca profesionist și ca om. Acestea au ajutat-o să treacă prin provocările apărute pe parcurs.
Una din cele mai mari a fost să înțeleagă singură că micromanagementul și lipsa delegării te țin legat, nu te lasă să crești. „Tentația mare, atunci când pornești pe acest drum al antreprenoriatului cu echipă mică, este să îți asumi foarte multe sarcini și, după ce le faci o perioadă, să ajungi să le faci atât de bine datorită exercițiului, încât să crezi că nimeni altcineva nu va putea face acel lucru mai bine decât tine. Drept urmare, atunci când am înțeles că nu pot merge mai departe dacă nu voi delega și nu voi da autonomie echipei mele a fost o lecție dură, dar în același timp m-a făcut să văd lucrurile dintr-o perspectivă mult mai colorată”.
Dincolo de lecția delegării, Mariana Brădescu este mândră și de două proiecte care țin de companie: prima este cea legată de partea creativă, și anume, că a reușit să aducă pe piață proiecte cu adevărat relevante și creative, proiecte care au lăsat o amprentă în mediul din București și chiar din România; a doua mare satisfacție este legată de faptul că a reușit să crească o echipă de oameni frumoși, care s-au aliniat valorilor PIATRAONLINE.
Articol preluat din numărul 265, martie 2020 – GRATUIT în ediție digitală – al Revistei CARIERE. Pentru alte detalii legate de abonare, click aici.