Vrei să fii prietenul cu şeful? Mai gândeşte-te!
Relaţiile de prietenie între cei de pe acelaşi nivel al ierarhiei organizaţionale sunt inofensive, însă perspectiva se schimbă dacă ne împrietenim cu şeful. La prima vedere, dacă suntem destul de norocoşi să ne dezvoltăm relaţia cu şeful, situaţia nu poate fi decât în favoarea noastră. Însă gândiţi-vă de două ori înainte să daţi o petrecere la care să vă chemaţi şi şeful şi pe cei mai buni prieteni, avertizează thedailymuse.com.
Ce vorbeşte lumea
Să ne gândim că sunteţi singura femeie dintr-un colectiv de bărbaţi. Apoi, să presupunem că vă împrieteniţi cu şeful de departament, care este tot femeie, cu care se întâmplă să aveţi nişte afinităţi sincere. La început veţi fi tachinată de colegii care, mai în glumă, mai în serios, vor spune că sunteţi „preferata“ şefei. Dacă un număr de oameni este concediat şi dumneavoastră nu vă aflaţi printre ei pentru că sunteţi pur şi simplu un angajat mai bun şi nu pentru că sunteţi prietenă cu şeful, ceilalţi colegi tot vă vor acuza de favoritism. Lucru care, fireşte, nu s-ar întâmpla dacă relaţia cu şeful ar fi doar o relaţie de tip angajat- subordonat.
Divulgarea secretelor este dăunătoare
Într-o relaţie obişnuită, managerul şi angajatul nu îşi dezvălui toate detaliile vieţii lor personale. Însă dacă managerul este prieten cu angajatul, situaţia se schimbă. Să presupunem că preferatul şefului începe să întârzie la serviciu sau are un randament scăzut, poate pentru că în ultima perioadă se întoarce târziu de la toate petrecerile la care este invitat. În mod normal, motivul somnolenţei nu ar fi fost comunicat şefului, însă între prieteni astfel de secrete sunt divulgate uşor. Dacă şeful află că petreceţi din plin, e posibil ca la un moment dat să devină cicălitor şi să vă monitorizeze viaţa personală mai mult decât este cazul.
Nimic personal
Sarcina managerilor este să-şi ajute echipele să performeze la un nivel optim, ceea ce necesită feedback constant. Însă feedback-ul dintre manager şi angajat şi invers nu este uşor de dat în niciun fel de relaţie, însă în cazul de faţă, prietenia poate fi chiar dăunătoare pentru amândoi. În cazul în care răspunsurile managerului nu sunt tocmai cele pe care angajatul-prieten vrea să le audă, cel din urmă se va simţi lezat şi îşi va consuma mult timp preţios cu această problemă. Şi managerului îi va fi greu, pentru că e dificil să dai feedback negativ şi să critici angajaţii, mai ales când îţi sunt prieteni.
Nu rupeţi brusc prietenia cu şeful!
Dacă punctele de mai sus v-au făcut să vă revizuiţi relaţia de prietenie şef-angajat, poate că ar fi bine totuşi să nu rupeţi brusc această relaţie şi nici să o evitaţi pe de-a întregul dacă abia se înfiripă, ne sfătuiesc cei de la thedailymuse.com. În fond, aţi putea pierde o prietenie valoroasă şi foarte benefică în timp. Cheia acestor relaţii este să ştiţi foarte clar să separaţi treburile de la serviciu cu cele din timpul liber.