Se tem managerii de succesul angajaților?
Fiecare individ are propria viziune asupra succesului şi aici intervine măiestria managerului de a descoperi care este aceasta, pentru fiecare persoană din echipa sa. Pare un demers complicat pentru mulţi manageri, demers care le aduce totuşi cel mai important ajutor – şi anume, acela de a renunţa la micromanagement şi de a avea viaţa după muncă! Vor şti ce anume îl ţine pe fiecare în echipă, cât poate duce, cât doreşte să rămână, ce îl motivează, ce obiective personale are, concret: ÎŞI CUNOSC OAMENII!
Momentul când managerul îşi asumă meritele oamenilor săi, ţipă, jigneşte, critică angajatul în public, marcheaza definitiv pierderea respectului echipei sale. Cu siguranţă, acest comportament îl va afecta pe manager exact atunci când se va aştepta mai puţin. Este doar o chestiune de timp.
Însă acceptarea că oameniiau nevoie de succes personal înseamnă schimbarea credinţei cu care majoritatea managerilor trăiesc : „o să îmi ia locul”, „o să îmi fure afacerea”, „mă părăseşte după ce îl cresc”, „devine mai bun decât mine“.
Din cei peste 1.500 de manageri care au trecut prin programul de Management & Leadership „Managerul în Armură” din 2006 până în prezent, peste 70% au menţionat că au aceste temeri și nu sunt dispuşi să îşi crească oamenii.
Credinţele dau comportamentul, şi până când acestea nu se schimbă, nimic altceva nu poate fi schimbat.
Şi pentru că nu doresc să schimbe nimic în credintele lor, managerii găsesc multe explicaţii cum ar fi: „nu am pe cine să cresc”, „toţi sunt dezinteresaţi”, „angajaţilor nu le pasă”, „nu am în cine să investesc”, „oamenii nu doresc să se implice”, „este complicat și nu am timp”, „acestea sunt teorii”, „la noi nu funcţionează”.
Varietatea motivaţiilor aduse de manageri arată alegerea pe care au făcut-o, aceea de a nu investi în oameni. Această alegere are şi un preţ: lipsa unei echipe, ore multe peste program, sentimentul că îi împing pe oameni de la spate sau că îi duc în spate.
Cărţile şi cursurile de management abundă în reţete despre cum să motivezi angajaţii, cum să ridici performanţele, totuşi credințele managerilor rămân aceleaşi.
Cred că singura motivare ce rezistă în timp este să îi creşti pe angajaţi pentru a deveni oameni de succes. Când aceştia simt propria reușită, atâta timp cât vor sta în companie vor fi dedicaţi, iar investiţia în ei este recuperată.
În creşterea oamenilor nu există garanţe pe viaţă. Cu siguranta nimeni nu îşi poate construi succesul pe lipsa de succes a oamenilor din echipa sa!
*Acesta este un subiect dezbătut în lună februarie a programului ‘’Managerul în Armura’’III
Gabriela Badina
coach & trainer People Investment