Petele oarbe în leadership
Modul în care se percepe Mihai pe sine și modul în care îl percep managerii de la un nivel mai înalt este diferit. În întâlnirea de evaluare, lui Mihai i-a fost greu să accepte și să înțeleagă acest feedback, în condițiile în care se știe pe sine ca fiind un om deschis și orientat către rezultate. Lucrând cu un coach, și-a dat seama că este “orb” în întâlnirile cu managementul din sediul central – reacționează pe pilot automat.
Trăim într-o societate paradoxală, organizații mari și stabile falimentează, lideri care par a fi competenți eșuează frecvent. Sunt multe încercări de schimbare care nu reușesc și sunt mulți lideri care sunt “orbi” la dimensiuni profunde ale leadershipului și schimbarii. Cu toții avem pete oarbe în multe aspecte ale vieții profesionale sau personale, nu doar în câmpul vizual. Suntem orbi în multe dimensiuni ale activității nostre. Știm multe despre leadership, ceea ce fac liderii și cum fac, care sunt diferențele între lideri și manageri, dar puțin despre spațiul interior, sursa comportamentului din care acționează fiecare lider.
Leadershipul de succes depinde de calitatea atenției și intenției pe care liderul o aduce în orice situație. Doi lideri în aceeasi situație, făcând aceleași lucruri pot produce rezultate complet diferite – în strânsă corelație cu spațiul interior din care acționează. Toți liderii sunt întâi oameni, iar o dimensiune profund umană și acceptată este aceea că nu le știu pe toate, că nu sunt perfecți, că fac greșeli și că sunt orbi în ceea ce privește anumite situații sau anumiți oameni – liderii sunt vulnerabili în această zonă, tocmai pentru că sunt investiți cu autoritate și cu așteptări mari. Cu toții avem pete oarbe – comportamente neproductive care sunt invizibile pentru noi, dar vizibile pentru alții. Ceea ce ne împiedică să “fim prezenți” poartă un titlu generic de “pată oarba” (sau, mai cunoscut, “blind spot”), iar, din perspectiva mea, să devenim conștienți de petele noastre oarbe ne ajută să aducem la suprafață schimbările sistemice profunde de care avem nevoie în mediul de afaceri și în societate.
În organizație, atunci când un lider ascultă sau se ascultă pe sine, poate să conștientizeze petele oarbe – “Ar trebui să am toate răspunsurile”, “Ar trebui să știu ce să fac în astfel de situații”, “Ar trebui să fiu în stare să fac față situației singur”, “Ar fi bine să fiu fericit că încă sunt aici”, “Îmi face plăcere să lucrez cu domnul X”…. Am auzit des aceste gânduri de la oameni în poziții de conducere. Pentru mulți dintre ei, nevoia de “a fi ceea ce este corect, ceea ce trebuie să fie sau se așteaptă de la ei să fie” este mult mai puternică decât nevoia de a fi eficient; nevoia de a avea dreptate este mult mai puternică decât nevoia de a avea rezultate.
“Oamenii nu vor să audă adevărul pentru că nu vor să-și distrugă iluziile” spunea Nietzche și mulți lideri nu primesc sau nu acceptă feedback onest de la cei din jur, astfel încât discrepanțele între ceea ce ei cred și ceea ce alții văd la ei apar frecvent. Cu cât un manager urcă mai sus în ierarhia organizațională, cu atât decalajele, nealinierile au un impact mai mare. Liderii se bazează exclusiv pe ceea ce le raportează ceilalți manageri,deci realitatea lor se rezumă la ce știu de la alții. Ei speră ca mesajele lor verbale și non verbale să fie receptate de ceilalți în modul în care ei le gândesc, dar de cele mai multe ori nu se întâmplă așa. Comportamentul sau tonul vocii pot sabota neintenționat ori pot dilua mesajul transmis, reducând astfel impactul său.
Din perspectiva mea, liderii maturi se înconjoară cu oameni care pot spune transparent ceea ce văd. Asta face foarte bine un coach. Cel mai adesea văd lideri care au în jurul lor oameni care “îndură” multe din partea lor în tăcere. Petele oarbe nu sunt răutăți intenționate (cu toate că ne este cel mai ușor să credem asta), ci sunt mai degrabă comportamente automate. A lucra cu un coach contribuie la a “aduce lumină” în comportmente care sunt mai gri sau chiar negre (nevăzute). În practica mea am întâlnit directori, manageri foarte inteligenți și bine intenționați, care însa erau percepuți în mod negativ de către șefii sau subalternii lor. Sunt oameni talentați care nu conștientizează că o atitudine subtilă sau un comportament fin are impact în interacțiunea lor cu ceilalți colegi, de exemplu:
– lideri foarte inteligenți și foarte buni specialiști pe domeniul lor de expertiză, percepuți de ceilalți ca fiind aroganți sau elitiști;
– lideri fermi și centrați pe rezultate percepuți, de alții ca fiind abrupți și insensitivi;
– lideri cu o energie mare și cu multă ambiție, percepuți ca fiind nerealiști;
– lideri structurați și asezați, percepuți ca fiind “roboți” și indiferenți;
– lideri metodici și complianți, percepuți ca fiind inflexibili și precauti;
– lideri asertivi și entuziaști, percepuți ca fiind nepotriviți, bizari, “yes man” ;
– lideri pasionați și entuziaști de un subiect anume, percepuți ca fiind prea intenși și prea zeloși;
– lideri în care oamenii au încredere și buni performeri, percepuți ca fiind prea limitați, centrați pe ceva anume și prea “băgăreți”.
Liderii din vârful ierarhiei au petele lor oarbe. Un lider este într-o poziție vulnerabilă și puternică totodată. Prin vulnerabilitate mă refer la faptul că ceilalți din organizație se așteaptă de la ei să fie perfecți (ori și ei sunt oameni) – prin putere mă refer la impactul pe care un lider îl are în organizație (pozitiv sau negativ) .
Departe de a fi epuizat subiectul, vă propun să mă urmăriți pe cariereonline.ro și să aflați mai multe despre petele oarbe în materialele următoare.
Rodica Obancea este Coaching Partner HART Consulting si are o competenta de coaching certificata de International Coach Federation. Competenta si energia le investeste in directia excelentei si a performantei. Lucreaza in proiecte organizationale, antrenand manageri, antreprenori si echipe pentru a fi performanti.
Pentru mai multe detalii despre HART Consulting click aici.
Pentru a participa la cursul de Abilitati de coaching pentru manageri, click aici.