Patru pași pentru a crea lucruri magice împreună cu echipa ta
Present – Este necesar ca managerii să fie prezenți lângă echipa lor, însă în acest caz cel mai mult contează ideea de prezență mentală, emoțională. Atâta vreme cât managerul este prea puțin atent la emoțiile, comportamentul sau limbajul nonverbal al celuilalt, șansa de a-l crește sau dezvolta prin coaching scade foarte mult. Iar acest lucru este cu atât mai grav, dacă se întâmplă atunci când managerul este prezent și fizic lângă echipa lui.
Fiți prezenți, ascultați cu tot corpul, urmăriți-le mișcările ochilor, a mâinilor, a picioarelor, tonalitatea vocii și actionați în consecință. Câteodată, o discuție între 4 ochi despre un subiect personal poate să aducă rezultate extraordinare în business.
Caring – Continuând în aceeași idee, pe câți manageri i-ați auzit spunând „suntem la serviciu, eu nu mă amestec în viața lor personal”? Mulți, foarte mulți! Însă este o mare diferență între „a te amesteca în viața personală a cuiva” și „a-ți păsa de viața personală a cuiva”. Fiecare dintre noi se comportă foarte bine în preajma cuiva care îi arată, într-un fel sau altul, că îi pasă de el, de ce simte, de ceea ce spune etc. În momentul în care arăți că ești interesat de cel din fața ta, de fapt l-ai și cucerit! Iar dacă l-ai cucerit, atunci poți construi o relație sănătoasă și poți să îi oferi suport atât din perspectiva managerului, cât și din cea a unui coach. Și apropo de asta: este foarte sănătos să știi numele copiilor (sau ale animalelor de casă) celor cu care lucrezi.
Inspiring – Da, este nevoie să îi inspiri pe ceilalți pentru a-i ajuta să crească. Și pentru a putea fi tu însuți, ca manager, o inspirație pentru cei cu care lucrezi este faptul că îți place la nebunie ceea ce faci. Lucrând cu echipa ta ar fi bine să le inspiri curaj, valori sănătoase, să îi inspiri să își manifeste creativitatea și să fie diferiți. Să îi înveți că turma și echipa sunt lucruri extrem de diferite, că intenția de a curăța scamele de pe haina managerului este un semn de slăbiciune, că tu ești o persoană integră și că oricând, oricare dintre ei îți poate lua locul. Cu alte cuvinte ar fi extrem de sănătos atât pentru tine, cât și pentru echipă să îi inspiri să crească, să se dezvolte și să își găsească propriul drum, exact acela care se potrivește fiecăruia. Ca manager care vrea să își dezvolte echipa prin coaching, crezi că-ți va fi greu dacă îi vei inspira să aibă performanțe?
Rigorous – Dacă până acum am vorbit despre Present, Caring, Inspiring, adică despre lucruri puțin tangibile, mai mult legate de atitudine, decât de rezultate concrete, iată că a venit vremea ca managerul care vrea să fie și coach să manifeste și rigoare. Este nevoie să menții anumite standarde, să fii 100% responsabil de ceea ce se întâmplă cu echipa ta, cu rezultatele echipei tale, cu fiecare dintre ei, ca parte a echipei tale. Este necesar, de asemenea, ca fiecare să știe ce standarde are și să le respecte. Iar dacă acest lucru este scăpat de sub control, atunci este datoria ta de manager-coach să afli motivele pentru care este sub standard și împreună să găsiți cea mai bună soluție.
Este necesar ca aceste abilități, de la Present până la Rigorous, să fie învățate și puse în aplicare în această ordine. Să fii prezent reprezintă, dacă pot spune așa, primul capitol din cartea de management. Iar atunci când arăți că îți pasă de ei, când îi inspiri și îi faci să performeze, lucruri aproape magice se pot întâmpla în echipa ta. Va funcționa ca și cum sunt împreună de-o veșnicie, iar faptul că formează o echipă, echipa ta, să reprezinte mai mult decât orice alt stimulent mai mult sau mai puțin material.
Dana Burghel – Work–Life Balance Coach
Oblio Learning – authentically different