Opt pași care te ajută să devii managerul pe care ceilalți vor să îl urmeze
Definește Carta Echipei!
Aceasta ar putea conține viziunea, misiunea și valorile companiei, însă transcrise în propria viziune a echipei. Ce ar însemna pentru voi, ca echipă, viziunea companiei? Cum puteți contribui la ea? Dar misiunea? Cum vă aliniați la valorile companiei? Există zone în care vă situați într-o poziție de incompatibilitate? Dacă da, ce e de făcut?
Rezerva-ți întâlniri 1-la-1 cu membrii echipei tale
Aceste întâlniri sunt extrem de importante. Puteți discuta despre obiective, despre oportunități, despre propria dezvoltare, despre obstacolele ce se pot ivi șamd. Subiectele sunt foarte multe, iar oamenii tăi au nevoie să fie ascultați. Vorbiți inclusiv despre lucrurile personale. Cel din fața ta este în primul rând un om, și mai apoi un angajat al unei companii…
Definește ce este cel mai important pentru tine, ca lider al echipei!
Care îți sunt valorile și principiile în care crezi și cărora le ești dedicat mai presus de orice? Le poți împărtăși cu echipa? Ești dispus să le aperi cu prețul job-ului sau ai face compromisuri? Cât de departe ai merge pentru valorile și principiile tale?
Asumă-ți responsabilitatea 100%!
Admite că este normal să greșești, recunoaște când o faci, învață din ele, repară greșeala și mergi mai departe. Asumă-ți întreaga responsabilitate atât pentru greșelile tale, cât și pentru cele ale echipei! Dacă vei arăta cu degetul către vreunul dintre ei, chiar dacă acela a greșit, cu siguranță vei fi departe de a ajunge un manager pe care ceilalți să îl urmeze orice ar fi!
Ascultă și acceptă!
Fii atent la oamenii tăi, ascultă-i și cu mintea, și cu inima, înțelege-i și acceptă-i! Sunt în primul rând oameni! Evident, departe de mine gândul să îți sugerez să îi accepți în echipă oricum ar fi (adică și incapabili), însă acceptă-i ca oameni exact așa cum sunt și fă tot posibilul să îi dezvolți din punct de vedere profesional. Îndrumă-i spre dezvoltare personală dar, încă o dată, acceptă-i așa cum sunt! Evită să îi judeci și să le pui etichete! Orice om este mai presus de orice etichetă!
Cere feedback și acceptă-l!
Interesează-te cum te văd ceilalți ca lider! Cum te percepe echipa? Dar peer colleagues? Acceptă feedback-ul lor, mai ales cel negativ, pentru că de aici poți construi! Iar dacă toată lumea te laudă, întreabă-te și găsește repede-repede ce anume este în neregulă cu tine! Pentru că perfecțiunea este departe de a exista!
Fii mentorul cuiva!
Fă-ți timp să dai mai departe din cunoștințele tale! Poate fi un membru al echipei tale, poate fi un student sau un proaspăt angajat. Însă dăruiește din ceea ce știi, pentru că ți se va întoarce înzecit! Plus că, se știe, învățându-i pe alții mai înveți și tu câte ceva!
Fii coachee-ul cuiva!
Da, este necesar, ia-ți un coach! Pentru că acesta te va vedea dintr-o altă perspectivă și pe tine, dar și echipa ta. Te va vedea cu alți ochi decât te vezi tu, îți va adresa întrebări pe care eviți să ți le adresezi, te va călăuzi acolo unde, probabil, ți-a fost teamă să declari că vei ajunge vreodată. Îți va oferi suport să vezi oportunități acolo unde acum vezi doar amenințări, și resurse acolo unde ești departe de a bănui că există! Un coach te va dezvolta mult mai repede decât ai face-o tu singur, însă cu o condiție: să fii de acord să primești întrebări cu răspunsuri, de multe ori, incomode, și, mai ales, să muncești al naibii de mult ÎN FIECARE ZI, pentru a ajunge cât mai repede la CEA MAI BUNĂ VERSIUNE a ta de manager! Sau lider!
Dana Burghel – Work–Life Balance Coach
Oblio Learning – authentically different