Managerul – un coach pentru performanţa echipei lui
Uşor de zis, greu de făcut? Nu chiar. În majoritatea uriaşă a cazurilor, suntem obişnuiţi cu sistemul directiv: managerul trasează o sarcină subalternului, care trebuie să o execute. Şi pare şi cel mai simplu aşa: managerul deţine controlul asupra a ceea ce a cerut. Dar oare deţine controlul şi asupra rezultatelor? Cel mai probabil răspuns este că nu, iar motivul e simplu: un subordonat care nu înţelege întreg procesul din jurul sarcinii care i s-a dat are şanse mici să livreze un rezultat performant. Este puţin probabil să înţeleagă şi dacă încercăm să-l convingem – va accepta din complezenţă. Alternativa discuţiei poate avea mai multe şanse de reuşită, dar este consumatoare de timp şi se poate dovedi neproductivă în cazul în care ideile celor două părţi nu coincid. Unde mai pui că ritmul de învăţare al subalternului nu este în nici un fel accelerat de aceste procese.
O soluţie eficientă nu numai din punct de vedere al rezultatelor, ci şi al dezvoltării profesionale a subordonatului, este aceea de a utiliza principiile de coaching. Prin întrebări ghidate, managerul îşi poate clarifica nivelul de înţelegere al sarcinii la care se află subordonatul şi poate, astfel, controla mai bine parcursul îndeplinirii acesteia. În acelaşi timp, îi poate clarifica subordonatului fiecare detaliu şi fiecare pas pe care trebuie să-l facă pentru a o duce la bun sfârşit. În acest mod, subordonatul înţelege şi internalizează mecanismele procesului de rezolvare a sarcinii respective , iar managerul poate sta liniştit că rezultatele vor fi cele pe care şi le-au propus împreună.
Principiile de coaching sunt excelente pentru un manager orientat către creşterea calităţii performanţei echipei pe care o conduce. Conştientizarea proceselor de lucru şi responsabilizarea oamenilor vor fi întotdeauna mult mai productive decât o atribuire de sarcini ierarhică.
Mihai Stănescu are o experienţă profesională de peste 10 ani şi peste 3.500 de ore de coaching, materializate prin proiecte individuale şi de echipă implementate în peste 100 de companii de diferite mărimi şi din diferite industrii, atât româneşti, cât şi multinaţionale. El este membru al Federaţiei Internaţionale de Coaching (ICF), al European Mentoring & Coaching Council (EMCC) şi membru fondator al Asociaţiei Române pentru Coaching (ARC).