Managerul curajos și cele patru roluri dintr-o echipă
Avem o piață unde titulatura de manager a devenit echivalentul unei mase și care adesea mai mult constrânge și limitează performanța persoanei și a echipei pe care o conduce.
Dincolo de performanța profesională – care stă la baza accesării unei poziții de management – există un element esențial care are legătură cu abilitățile de conducere și coordonare a unui grup de oameni și care, conștientizat de un manager curajos, poate da rezultate nebănuite.
Alex, un manager de multinaționlă, avea o echipă de oameni bine pregătiți și erau, la rândul lor, team leaderi. Ceea ce nu e neapărat o condiție pentru buna funcționare a echipei în sine. Întotdeauna existau întârzieri în livrările între departamente, existau conflicte și, cel mai des, lipsea comunicarea.
De o bună bucată de vreme Alex le cerea colegilor săi aceleași lucruri: să-și dezvolte o privire de ansamblu, să vină cu idei de dezvoltare și să iasă „din carapace”. Doar că în timp ce sarcinile individuale erau îndeplinite, sarcinile colective, ale echipelor coordonate de colegii săi, rămâneau mereu neglijate.
Ce se întampla, de fapt, era că Alex credea cu tărie că toți trebuie să fie la fel: să aibă mereu idei, să fie analiști, să fie buni comunicatori și să fie la fel de buni la implementarea ideilor. Rezultatul? Unul avea mereu idei; altuia îi placea mereu să le conteste, altul analiza la nesfârșit, iar altul comunica doar în al unsprezecelea ceas. În consecință, jumătate dintre discuții rămâneau blocate.
În timp, Alex a descoperit cum poate folosi aceste energii diferite într-un mod constructiv, în loc să pretindă să fie la fel.
A descoperit, de exemplu, că ideile generate de un coleg capătă o formă mai realistă când sunt combătute și analizate constructiv de cel care are mereu această tendință.
Odată stabilită o direcție, cel mai indicat s-o promoveze în rândul colegilor este colegul cu abilități de comunicare.
Apoi, pentru a transforma o idee gata dezbătută în realitate, e nevoie de o persoană cu profil de executant care să pună pe hârtie planul de acțiune și să urmărească până la capăt, pas cu pas, punerea lui în aplicare.
Se contureză patru profile:
CREATORUL: O persoană care are mereu idei și găsește noi posibilități.
COMUNICATORUL: Persoana care îmbrățișează și promovează ideile noi, concentrându-se pe relații și pe componenta umană a unei propuneri.
ANALISTUL: Persoana care analizează ideile pe toate părțile, este atentă la obiectivul final și desenează calea spre atingerea lui, asigurându-se că ideea e fezabilă, înainte de a trece la următorul nivel.
EXECUTANTUL: Este persoana care pune în aplicare planul și livrează rezultate concrete, fără a pierde din vedere detaliile.
Acestor patru li se mai poate adauga și persoana – foarte rară – care integrează toate cele patru profile de mai sus și care poate ține locul oricăruia atunci când e nevoie.
Ce înseamnă un manager curajos? Alex, de exemplu, a fost curajos când a hotărât să dea mai multă atenție oamenilor, să descopere în ce profil se încadrează fiecare și să delege sarcini în consecință. A fost curajos și când a încetat să ceară oamenilor să fie ca el, sau să fie cu toții la fel. Sau când a acceptat că el însuși nu trebuie să întrunească toate cele patru profile și s-a concentrat pe ceea ce face cel mai bine.
Mulți manageri au senzatia că dacă recunosc că un membru al echipei face un lucru mai bine decât ei, locul lor e pus în pericol de acea persoană. Așa că sunt tentați să-l ascundă, să nu-i recunoască meritele sau să-i delege sarcini despre care știe că îi sunt nepotrivite.
Dar adevărul e că rezultatele după care un manager este măsurat sunt diferite de cele după care sunt măsurați membrii echipei sale. Un rezultat al managerului este, bunăoară, conducerea unei echipe în mod responsabil către rezultate, lucru posibil doar prin valorificarea fiecărui membru. Și a frumoaselor și utilelor diferențe dintre ei.
Raluca Chinole e Partner la I'Consultants, companie de consultanţă startegică specializată în executive coaching şi mentoring, unde lucrează cu managerii și echipele presate să obțină rezultate mai bune în contextul schimbărilor majore la nivel organizațional.
Șerban Chinole e Managing Partner la I'Consultants, companie de consultanţă startegică specializată în executive coaching şi mentoring, unde lucrează cu manageri, antreprenori şi echipe. Din 2011 e profesor invitat la International Coach Academy.