Este pregătirea managerilor un cost sau o investiţie?
Un manager gestionează direct între 2 și 10-15 oameni și maniera în care îi conduce spre rezultat, cooperarea pe care o creează în echipă, recrutarea oamenilor potriviți și păstrarea lor în companie pe termen rezonabil de timp are impact direct în productivitatea firmei.
Managerii sunt cei care implică angajaţii în rezolvarea problemelor, obţin idei noi din partea lor, cresc oamenii, gestionează energiile echipei în atingerea obiectivelor. Investiţia în pregătirea lor se reflectă direct în profitul firmei.
În general managerii sunt promovaţi pe baza perfomanţelor obţinute (ex: cel mai bun vânzător) și nu pe baza abilitaţilor. În momentul promovării lor extrem de puţini primesc o pregătire în noul rol, cel de conducere. Fericit de promovarea primită, managerul se aruncă în muncă cu toată puterea. După un timp însă este foarte obosit, duce în spate nu doar treaba lui, ci şi pe a oamenilor din echipă, iar rezultatele echipei sunt sub aşteptări.
Doar titulatura „manager”de pe cartea de vizită nu asigură abilităţile de a conduce oameni.
Acest rol se învață, iar dacă firma nu investeşte în pregătire, ar fi o dovadă de responsabilitate din partea managerilor de a investi în ei înşişi. Participarea într-un program de management & coaching conduce la dezvoltarea lor personală, o investiţie valoroasă nu doar pentru viața profesională.
Managerul are nevoie să ştie cum să construiască echipa, ce impact are exemplul personal, cum să evite favoritismele, să se orienteze către viitor, să încurajeze asumarea responsabilă de riscuri, să gestioneze schimbarea și să formeze oamenii.
Necunoaşterea acestor mecanisme conduce cu siguranţă spre eşec: rezultate slabe ale echipei, stres, ore petrecute la muncă în defavoarea vieţii personale. Însă, la fel ca şi în cazul firmelor, managerii au şi ei motivaţii diverse în a refuza pregătirea în management: „nu am timp”, „nu îmi plătește firma”, „eu le știu pe toate”, „eu nu am nevoie, oamenii mei nu sunt buni” etc.
Cred că, pentru cei ce resping orice fel de pregătire și dezvoltare, remarca lui Edwards Deming este suficientă „nu e nevoie să schimbi nimic, supraviețuirea nu este obligatorie.”
*Acesta este un subiect dezbătut în lun februarie a programului "Managerul în Armura" III
Gabriela Badina
coach & trainer People Investment