Director IT? Urmează furtuna perfectă
Oportunitatea
Niciodată nu a existat un moment mai potrivit pentru un CIO cu experiență să facă pasul către CEO. Actuala stare economică, în care creșterea de două cifre nu mai este posibilă, focusul este în special către deservirea în condiții perfecte a clienților existenți, ceea ce teoria economică recunoaște ca diferențiere prin Excelență Operațională. Astfel, focusul în interiorul companiei este în primul rând pe procese care, perfect aliniate, ajută la o execuție corectă a strategiei.
Experiența unui CIO care a implementat și este responsabil de livrarea zi de zi prin intermediul sistemelor informatice a acestor procese este cea care îl situează în poziția de a avea o imagine de ansamblu completă, de a cunoaște în detaliu provocările fiecarui departament și de a fi perfect capabil să execute strategia mai bine ca nimeni altcineva.
Concurenții unui CIO la poziția de CEO sunt directorul de vânzări sau directorul financiar. Înainte de criză, cele mai mare șanse de succesiune erau deținute de directorul de vânzări, acum lipsa focusului pe costuri îi poate diminua șansele de succesiune. Din perspectiva directorului financiar, focusul exclusiv pe cifre poate fi o piedică pentru asumarea cu succes a unei poziții de CEO.
Provocarea
Comoditizarea IT-ului este o realitate. Ascensiunea soluțiilor în cloud, erodează importanța gestiunii interne a sistemelor cu un grad mare de risc pentru afacere. Atunci când serviciile interne migrează în exterior, în responsabilitățile de zi cu zi rămân doar procese de suport din ce în ce mai puțin critice, care pot fi încredințate fără mari provocări unui furnizor extern. Implicit, toate aceste schimbări atacă importanța directorului IT ca punct critic pentru funcționarea afacerii.
Pas cu pas, practic, directorul IT se transformă dintr-un leader al unei echipe de specialiști de nivel înalt (greu de motivat și gestionat de oricine altcineva) cu competențe la nivel de expert, capabil de analiză de business și cu excelente veleități de comunicare cu restul departamentelor, într-un administrator eficient al unui portofoliu de furnizori, ușor de asimilat de purchasing.
În această situație, schimbarea este inevitabilă.
Soluția
Directorul IT are de luat o decizie majoră pentru cariera sa viitoare și identific trei variante care pot fi aplicate. Prima este să își asume schimbarea, să se focuseze mai mult pe valoare prin intermediul proceselor (decât pe tehnic) și să facă tranziția în zona de business general, folosindu-și cunoștințele acumulate în compania în care activează la un nivel mai înalt. A doua varianta este să își pună în valoare cunoștințele tehnice într-una din companiile specializate care vor livra servicii expert pentru industria din care face parte. A treia este să accepte schimbarea și să își asume o poziție cu mai puțină stralucire, dar încă importantă, de administrator competent al unor furnizori externi.
Nu este un proces ușor, pentru că toate variantele presupun schimbare și acumularea de noi competențe: management general – recomand un program de EMBA – în prima variantă, specific tehnice – prin programe de certificare specifice din industrie – în a doua variantă sau de negociere și operațional în ultima variantă.
Schimbarea este inevitabilă
„Furtuna perfectă” poate să „scufunde corabia” sau va duce la afirmarea unui căpitan legendar.
Participând activ în industria IT de peste 15 ani, am întâlnit zeci de directori sau manageri IT din tot atâtea companii din România și din afară. Pe o parte dintre aceștia îi întâlnesc periodic și am ocazia să discutăm despre aceste provocari în asociatia CIO Council. Toți sunt într-un proces de schimbare și sunt interesați de ceea ce va urma.
Toate aceste provocări și multe altele vor fi discutate în detaliu la prima conferință națională a directorilor de IT din România, unde voi participa cu un panel.
Mai multe detalii poți obține pe site-ul conferinței www.cioconference.ro. Dacă ești interesat de subiect, te invit să participi și să discutăm mai multe.
Bogdan Tudor este CEO al companiei Class IT.