De ce coachingul a devenit crucial pentru dezvoltarea unei cariere?
Coachingul ca simbol al statutului
Între timp, aceste prejudecăți au fost reduse substanțial: astăzi coachingul este considerat un simbol al statutului și al faptului că organizația are o viziune pe termen lung în ceea ce privește proprii angajați, de aceea se investește în dezvoltarea resurselor umane prin intermediul unui coach de carieră. Tarifele orare ale unui coach de carieră sunt între 150 și 500 de euro, pentru un plan ce poate include o medie de 8 ședințe cu coachee-ul.
Această schimbare de mentalitate a avut loc acum 6 ani, după cum spune Gerhard Krennmair, CEO Anxo Holding GmbH. La momentul respectiv, a fost acceptată la nivel organizațional concepția că prin coaching se are în vedere o dezvoltare strategică a resurselor umane. Un studiu recent arată că din 261 de manageri de Resurse Umane, 72% consideră coachingul o opțiune strategică în dezvoltarea personală a angajaților. Aproape 90% din top și middle management beneficiază deja de suport individual. Totodata, 44% dintre managerii de Resurse Umane consideră că acest proces este destinat și persoanelor de execuție.
Această cerere enormă conturează o atmosferă de “gold mining”: oricine vrea, poate avea un ecuson pe care să scrie “coach”, iar atunci când găsește un client ce crede în competențele lui, banii se multiplică. Aceasta se întampla deoarece profesia de coach nu este protejată, iar certificările educaționale nu sunt obligatorii, chiar dacă anumite organizații se luptă pentru acest scop de câțiva ani. În aceste condiții, oricine se poate numi coach … însă un coach cu adevprat profesionist are nevoie de experiență practică!
Criterii competitive pentru selecția unui coach
Business Coachii respectați, care se tem de afectarea brandului personal datorat acestei „inflații“ de tot felul de așa-zisi coachi, cred într-o concentrare a pieței, care deja este în crestere, datorată criteriilor competitive de alegere a unui coach de către managerii de Resurse Umane.
Oana Datki, country managerul companiei de consultanță în HR ConsulTeam, analizează, la fel ca fiecare coleg al dânsei, fiecare coach personal, înainte de a oferi un contract. O educație relevantă, controlul tuturor instrumentelor standard de coaching și experiența de mai mulți ani sunt obligatorii. A fost ea însăși într-o sesiune de coaching și știe exact ce contează. „Coachingul este un suport remarcabil pentru încredere în sine“, spune ea. „Eliberezi o energie neașteptată care te va susține în situațiile dificile“. Gerhard Krennmair confirmă acest lucru: „Un coach te ajută să apelezi la niște resurse de care nu aveai cunoștință. […]Uneori evidențiază cele mai frumoase și bune aspecte ale unei persoane.“
Un coach doar oferă suport în acest proces de autorealizare. „Noi ținem o oglinda în fața clientului nostru“, remarcă Gerhard Krennmair din poziția de coach. „Coacheeul se vede pe sine, iar noi îi suprapunem această imagine pe propria personalitate, lucru ignorat până atunci.“
Întrebările direcționate spre un anumit obiectiv, recunoscute ca fiind instrumente extrem de folositoare, pot duce la distrugerea unor obiceiuri instalate și asigură noi perspective. Puțini știu ce impresie au ceilalți despre ei și mulți uită, în timp, motivația inițială pentru job-ul avut și care erau obiectivele inițiale.
Ce vreau cu adevărat?
În coaching sunt 3 întrebări esențiale: Cine sunt cu adevărat? Ce pot face cu adevărat? Ce vreau cu adevarăt?
Un coach adreseaza anumite întrebări similare acestora și insistă până în momentul în care apar obiectivele și cererile adevărate. „La un anumit moment, apare experiența revelatoare”, explică Oana Datki. „Când aud acel strigăt inspirațional: «Da, Exact asta este!», atunci știu că mi-am îndeplinit obiectivul cu succes”. Un coach, cu cât performează mai bine, cu atât este mai puțin bine pentru contul sau financiar: nu este un lucru neobișnuit ca încă din timpul primei șesiuni de coaching, clientul să aibă deja această revelație”, spune Oana Datki. Iar aceasta înseamnă că procesul de coaching s-a finalizat încă de la prima sesiune.
Perspectiva de astăzi
Concluzia care începe să se contureze tot mai clar este că marea majoritate a profesioniștilordin orice domeniu începe să vadă coachingul ca fiind “secretul” pentru a reuși să fii performant în rolul/jobul tău. Dezvoltarea continuă pe care coachingul o face posibilă este puternic susținută de o profundă motivație proprie (care îți este atât resursă, cât și sursă pentru a-ți continua dezvoltarea). Iar aceasta este diferența majoră pe care coachingul o aduce în atingerea rezultatelor sau obiectivelor dorite.
“Iar dacă în urmă cu 10 ani coachingul nu avea o imagine pozitivă, astăzi el este considerat cheia dezvoltării carierei pentru orice nivel, începând de la entry (unde coachingul are ca rol principal orientarea în carieră și construirea unui plan de carieră), specialist (atunci când angajatul se pregătește pentru a performa în roluri și poziții mai complexe), management și top management (unde coachingul devine atât parte din rol, cât și parte din business)”, afirmă Loredana Vlădăreanu, Executive Coach Tack International.
Andreea Udrea este Partener & Business Development Manager Tack Internantional. Are peste 6 ani de experiență în domeniul resurse umane, în aria trainingului și consultanței concretizată prin desfășurarea de activități specifice în diverse proiecte de training de anvergură naționala și internațională. Andreea își continuă specializarea la Open University, Marea Britanie, obținând în 2009 Certificatul în Management, 2011 Diploma în Management. Este membră într-un proiect internațional QPLANET, Germania, Belgia, Estonia, Luxemburg, Romania pe aria comunicarii.