Ce se mai poate spune despre leadership și nu s-a spus deja? (I)
Dificultățile se înmulțesc atunci când vorbim despre executivi sau manageri, care știu că între a fi un bun administrator și între a fi un conducător demn de urmat diferența este majoră. Totuși, ce nu s-a spus încă despre leadership? Vă invit să revizităm acest subiect, dintr-o altă perspectivă.
”I start with the premise that the function of leadership is to produce more leaders, not more followers.” – Ralph Nader
Leadership-ul înseamnă a-i învăța și pe alții să devină lideri, de fapt, a-i inspira să realizeze că ei dețin controlul și că aportul lor în ceea ce se întâmplă într-o echipă, de exemplu, este unul foarte mare. Așa cum oamenii pot fi inspirați să urmeze pe cineva, este important să fie ajutați să descopere ce ar urma în ei înșiși. Leadership-ul este, în cele din urmă, abilitatea de a-i motiva pe oameni să te urmeze, dar și de a-i anima să se conecteze la ceva mai mare, chiar la mareția din ei înșiși.
”The most dangerous leadership myth is that leaders are born – that there is a genetic factor to leadership. That’s nonsense; in fact, the opposite is true. Leaders are made rather than born.” – Warren Bennis
Oamenii nu se nasc lideri, oamenii devin lideri. Am credința că orice om are capacitatea de a strange în jurul său o comunitate; singura condiție este aceea de a fi și a rămâne autentic până la capăt. Pentru a fi un lider, e necesar ca o persoană să găsească, în primul rând, ceva în care crede cu tărie și abia apoi poate să împărtășească și cu ceilalți acest crez și să reușească să îi facă să adere la viziunea sa. Restul e simplu: ceva autentic se răspândește ca un virus.
Foarte mulți dintre cei care vorbesc despre leadership aduc în discuție carisma – când oamenii îl plac pe cel care le vorbește, atunci ei îl și urmează mai repede. Însă, oamenii nu îi urmează numai pe cei pe care îi plac. E important și suficient să vorbești către inimile oamenilor pentru a crea un leadership puternic.
”Where there is no vision, the people perish.” – Proverbs
Leadership-ul înseamnă crearea unei viziuni comune. Nu e suficient să verbalizezi că îți dorești să ajungi undeva, ci trebuie să îi faci pe oameni să se conecteze la viziunea personală și să construiești împreună cu aceasta. Dacă echipa este solidară și implicată, ea are în componența ei oameni fericiți, care știu că obiectivul final e o creație împărtășită, care îi integrează și pe fiecare în parte.
”A leader is one who knows the way, goes the way, and shows the way.” – John Maxwell
Contrar a ceea ce se spune, în general, despre leadership, cred că un lider nu întotdeauna știe neapărat încotro se îndreaptă, dar cu siguranță explorează și nu este pasiv. Chiar dacă nu știe întotdeauna calea sau chiar destinația finală, un lider este capabil să își asume riscuri și să caute direcția cea mai bună. Un lider înțelege că a te îndrepta într-o anumită direcție alături de ceilalți se poate dovedi mai plin de învățăminte decât a avea o atitudine statică.
”Effective leadership is not about making speeches or being liked; leadership is defined by results, not attributes.” – Petre Drucker
Leadership-ul înseamnă rezultate, însă nu se reduce la acestea. Atitudinea este o mare parte din ceea ce este un lider – atitudinea deschisă, curiozitatea, disponibilitatea de a căuta, de a provoca și de a fi provocat, toate acestea depășesc procesele pur administrative. Managerii pot conduce o echipă către rezultate; leadership-ul înseamnă nu doar rezultate și procese, ci și a sta de vorbă cu oamenii, a-i trata ca mai mult decât ca pe niște roluri, deci a-i cunoaște. Leadership-ul este despre rezultatele atinse cu oamenii, în primul rând.
Lilia Dicu este daring executive coach. Lilia lucrează cu top manageri îndrăzneți, care conduc organizațiile prin procese critice de schimbare. Lilia Dicu deține numeroase cetificări în coaching, cele mai importante fiind acreditarea din partea prestigioasei scoli de coaching Newfield Network și certificarea ca Professional Certified Coach acordată de Federația Internațională de Coaching [ICF] – organizația numarul 1 din lume care reglementează profesia de coach la nivel internațional.