Ce nu știai despre poziția de manager
Ce nu știu aspiranții acestui nou rol este că, trecând la treapta de manageri, ei își pierd câteva drepturi, și anume:
- dreptul de a-și pierde cumpătul;
- dreptul de a-și expune problemele personale în fața celorlalți;
- dreptul de a-și face prieteni la cataramă;
- dreptul de a se răzbuna;
- dreptul de a avea favoriți;
- dreptul de a se gândi în primul rând la ei.
Munca de manager nu-i foarte ușoară; pe lângă tradiționalele setări de obiective, alocări de sarcini, monitorizări și controale, un manager ar trebui să se mai ocupe și de următoarele:
- un manager le conferă putere angajaților, asigurându-se că aceștia înțeleg obiectivele organizației și au destulă libertate să ia deciziile potrivite astfel încât să se ajungă la îndeplinirea acestor obiective
- un manager comunică cu angajații, dar și cu ceilalți manageri în mod constant. Comunică nevoile și preocupările managerilor superiori către angajați, dar și viceversa. Iar acest rol implică destule abilități de negociere.
- un manager dezvoltă abilitățile echipei, dar și indivizilor în mod particular, recunoscând importanța impletirii abilităților ”soft”, de genul ”problem-solving” sau ”teamwork”, cu abilitățile tehnice.
Tot mai mult un manager trebuie să se bazeze pe abilitatea de a înțelege, a inspira și a consolida cooperarea și comunicarea în echipa sa și mai puțin pe abilitățile lui tehnice. A-i spune unei persoane ce trebuie să facă și apoi a-l verifica este, după mine, a mia parte din munca de manager. Sunt mult mai importante atitudinea pozitivă, corectitudinea, comunicarea deschisă, abilitatea de a delega și, în niciun caz în ultimul rând, dragostea față de ceilalți. Pentru că dacă nu îți face plăcere să lucrezi cu oamenii, mai bine renunță din start la ideea de a fi manager.
Dana Burghel – Work–Life Balance Coach
Oblio Learning – authentically different