PwC: Pe termen scurt, noul Cod al muncii nu va creste spectaculos angajarile
Noile reglementari vor imbunatati competitivitatea si vor genera astfel oportunitati pentru crearea de noi locuri de munca, au afirmat reprezentantii PwC. Potrivit noii legi, prevederile din fisa postului vor deveni fundamentale pentru evaluarea performantei profesionale a oricarui angajat, ceea ce va preveni eventuale abuzuri din partea angajatorilor. De asemenea, noul Cod al Muncii stipuleaza faptul ca performanta profesionala va fi criteriul principal avut in vedere in cazul unei eventuale disponibilizari colective efectuate de o companie ca urmare a conjuncturii economice nefavorabile, inlocuind astfel vechile prevederi care impuneau ca situatia sociala a unui angajat sa fie luata in considerare in principal atunci cand se efectuau disponibilizari colective.
„Desi nu ne asteptam ca pe termen scurt sa asistam la o sporire spectaculoasa a angajarilor, este clar ca pe termen lung actuala lege va genera noi oportunitati pentru companiile in plina dezvoltare si pentru angajatii care dispun de abilitatile cerute pe piata muncii”, a declarat Peter de Ruiter, Partener, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
Potrivit PwC, extinderea angajarilor pe perioada determinata pana la 36 de luni va stimula companiile sa faca mai multe angajari pe baza de proiecte, “fara teama ca personalul aditional va deveni o povara financiara dupa finalizarea proiectelor”.
O alta prevedere care vizeaza flexibilizarea pietei muncii, tine de perioada de lucru. Potrivit noului Cod al Muncii, in cazul in care o companie se confrunta cu o scadere a cererii si cu o conjunctura economica dificila, aceasta poate decide in mod unilateral reducerea programului de lucru de la 5 zile pe saptamana la 4 zile, reducand astfel costurile de personal cu pana la 20%. Aceasta prevedere va proteja locurile de munca din Romania.
Companiile vor beneficia de asemenea de o perioada de proba extinsa pentru noii angajati, de pana la 90 de zile pentru functiile de executie si 120 de zile pentru pozitiile de management. in plus, perioada in care companiile trebuie sa compenseze orele suplimentare efectuate de angajati a crescut de la 30 la 60 de zile, ceea ce corespunde cu ciclurile de afaceri ale companiilor.
„Reforma Codului Muncii s-a aflat in mod constant pe agenda comunitatii de afaceri din Romania. Recenta criza economica si masurile pe care companiile au fost nevoite sa le adopte pentru a traversa cu bine aceasta perioada, au tras un semnal clar autoritatilor ca piata muncii avea nevoie de prevederi mai flexibile”, a declarat, in cadrul conferintei, Carmen Medar, Managing Associate, D&B David si Baias.
Potrivit ultimei editii a raportului PwC Global CEO Survey, gestiunea talentelor a devenit principala preocupare a directorilor de companii din intreaga lume, 83% dintre cei 1200 de directori de companii intervievati declarand ca intentioneaza sa modifice strategia de gestionare a talentelor in urmatoarele 12 luni, iar 31% dintre acestia indicand ca vor face schimbari majore.
„Pe masura ce depasim perioada de recesiune, directorii de companii se concentreaza din ce in ce mai tare pe problemele de personal. Competitia pentru atragerea de talente s-a intensificat in momentul in care numarul angajarilor a inceput sa creasca in anume sectoare, care se confrunta cu dificultati din ce in ce mai mari in gasirea angajatilor cu competentele necesare. Directorii de companii vorbesc deseori despre importanta atragerii angajatilor talentati, dar nu intotdeauna actioneaza in directia aceasta. Rezultatele studiului PwC sunt incurajatoare, sugerand faptul ca gestionarea talentelor va deveni o componenta esentiala a strategiei companiilor. Directorii de Resurse Umane trebuie sa-i ajute pe directorii de companii pentru a discerne ceea ce se poate si trebuie sa se faca in aceasta directie”, a concluzionat Peter de Ruiter.