Dilemele contractului colectiv la nivel de ramura
Dubiile apar pentru ca prevederile legale in materie sunt confuze si susceptibile de interpretari diferite. Potrivit Codului Muncii, contractele colective la nivel de ramura produc efecte pentru toti salariatii incadrati la angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel. Aceasta prevedere se regaseste si in Legea nr. 130/1996, dar obliga partile sa precizeze, in fiecare contract colectiv de munca incheiat la nivel de ramura de activitate, unitatile in cadrul carora se aplica clauzele negociate.
Astfel, in teoria si practica judiciara s-au conturat doua opinii:
• un contract colectiv la nivel de ramura este aplicabil tuturor angajatorilor din ramura respectiva, indiferent daca societatile sunt enumerate sau nu in anexa contractului colectiv la nivel de ramura;
• un astfel de contract este aplicabil societatilor care fac parte din ramura respectiva, doar daca au fost nominalizate in anexa la contract; de vreme ce textele legale lasa loc de interpretare, si jurisprudenta este neunitara sub acest aspect, existand decizii care sustin fiecare dintre opinii. Ca in orice problema de drept discutabila, exista argumente juridice pro si contra pentru fiecare dintre interpretari. In cele din urma insa „votul“ final ramane in mana judecatorului care instrumenteaza un litigiu in aceasta materie. Acesta va decide in baza argumentelor invocate de parti, dar si in baza propriilor aprecieri si interpretari ale cazului si ale textelor legale in materie.
Desi prevederile din Codul Muncii si din Legea privind contractul colectiv de munca ar trebui interpretate coroborat, si prin urmare contractul colectiv la nivel de ramura sa fie aplicabil doar societatilor care au fost reprezentate la negocierea si incheierea contractului si au fost nominalizate in contract, nu este exclus riscul ca, in caz de litigiu cu salariatii pe aceasta tema, o instanta sa considere ca un contract colectiv la nivel de ramura este aplicabil chiar daca societatea din ramura respectiva de activitate nu este nominalizata in contractul colectiv.
In cazul in care angajatorul decide sa nu aplice contractul colectiv la nivelul ramurii in care isi desfasoara activitatea este bine sa verifice care sunt drepturile superioare prevazute intr-un asemenea contract, pentru a putea analiza alternative de reducere a riscului in cazul potentialelor litigii. Astfel se pot gasi mecanisme pentru diminuarea impactului financiar in caz de drepturi pecuniare superioare prevazute de contractul colectiv la nivel de ramura. Nu exista o „reteta“ consacrata unui asemenea mecanism. Acesta poate fi gandit de la caz la caz, in functie de conditiile concrete si de drepturile superioare prevazute in contractul colectiv relevant la nivel de ramura.
In aceste conditii, ramane o decizie de business a angajatorului daca alege sa nu-si asume niciun risc si sa ia in considerare prevederile contractului colectiv la nivel de ramura sau, din contra, sa nu aplice prevederile unui astfel de contract la nivelul societatii.
In contractele de munca s-ar putea prevedea ca anumite sporuri sa fie incluse in salariul de baza negociat. Atentie insa in cazul in care o asemenea clauza este introdusa ulterior angajarii, prin act aditional la contractul de munca. Modificarea contractului in acest sens trebuie insotita si de o crestere salariala corespunzatoare. In caz de litigiu, pentru a verifica daca sporul a fost efectiv acordat, instantele solicita, pe langa actul aditional privind includerea unui anumit spor in salariul de baza, si statele de plata anterioare si ulterioare lunii in care a intervenit modificarea.
In cazul din urma, avand in vedere ca de cele mai multe ori contractul colectiv la nivel de ramura prevede drepturi financiare mai mari decat contractul colectiv la nivel national (sporuri suplimentare, compensatii mai mari la concediere, termene mai lungi de consultare in caz de concedieri colective etc.), este recomandabil ca angajatorul sa-si evalueze riscurile care s-ar ridica in cazul unui litigiu castigat de unul sau mai multi salariati.
Ana Maria Placintescu
Partner
Musat & Asociatii