Detii functii de conducere? Poti pleca din companie cu pana la 30 de salarii compensatorii
Scenariul e usor de imaginat cu atat mai mult cu cat angajarea pe durata nedeterminata este un fapt obisnuit pe piata de munca in Romania si, adesea, chiar si contractele de management au durate considerabile, intinse pe mai multi ani.
Un executiv poate pleca de la carma companiei cu optsprezece sau chiar treizeci de salarii compensatorii
Succesul negocierii unui exit profitabil din punct de vedere material si profesional isi are radacinile in modul in care s-a negociat la incheierea contractului. E un lucru testat si observat in cei 15 ani in care am consiliat executivi din farma, media, telecom sau IT. Cei care pleaca din varful companiei, pot beneficia de un pachet compensatoriu de doisprezece, optsprezece sau de treizeci de salarii lunare, cu bonusuri de rezultat si masina de companie si eventual consiliere de carierea platita de fostul angajator.
Desigur, pentru a evita surpriza unei concedieri si pentru a se pregati de o asemenea eventualitate, un executiv responsabil trebuie sa fie in permanenta la curent cu ceea ce se intampla pe piata, la nivelul actionariarului, la cifre, in societate, etc. Exista intotdeauna semne care prevestesc o concediere si, odata identificate, executivul si avocatul care il consiliaza pot crea impreuna o strategie eficienta si pot alege momentul propice pentru a o pune in practica.
Daca, spre pilda, devine evident ca se apropie o restructurare in urma careia postul va fi desfiintat, atunci preluarea initiativei de catre executiv si propunerea de a inceta amiabil contractul va intilni, cel mai adesea, o atitudine foarte deschisa a angajatorului, care va fi bucuros sa evite starea de tensiune presupusa de concediere.
Negocierea pachetului compensatoriu va fi mai facila, probabil sumele mai mari si, deloc de neglijat, se va putea obtine si o recomandare in termeni elogiosi care sa stea la baza unei viitoare angajari.
Rolul pragmatic al avocatului in negocierea unui exit
Sansele de a negocia in avantaj cresc atunci cand executivii apeleaza la serviciile avocatilor specializati. De ce? Pentru avocat este de la sine inteles ca negocierea unui contract se face si cu gandul la incetarea lui, nu numai la cum se va derula.
Din pacate, nu este asa intotdeauna pentru clienti care sunt adesea dispusi, sub presiunea sau efervescenta perspectivei unui nou job atragator, sa renunte cu usurinta sau in graba la negocieri, sa treaca cu vederea sau sa lase de la ei. Este un fel de "coborare a garzii" care-si va arata in multe cazuri efectele nefaste la momentul incetarii contractului, cand indreptarea unor erori e mult mai dificila intr-un cadru tensionat sau cand exista constrangeri de o parte sau de alta a mesei de negociere.
Revenind la rolul avocatului in negocieri. In primul rand, in astfel de situatii, sprijinul avocatului se muleaza pe stilul si capacitatea de negociere ale clientului-executiv. Sprijinul unui consilier de incredere aduce beneficii juridice indiscutabile cu privire la:
1. clauzele speciale (vezi neconcurenta sau conflicte de interese),
2. conditiile de incetare,
3. pachetul de beneficii,
4. modalitatea de transpunere juridica a algoritmilor de calcul al obiectivelor operationale sau comerciale.
5. structura functionala a contractului, adica legatura juridica subtila care se creeaza intre diferitele clauze incluse
Totodata trebuie inteles ca potentialul avocatului va fi pus in valoare de clientul sau, doar atunci cand acesta din urma este stapan pe sine profesional si pe cunostintele privind domeniul in care se angajeaza. Astfel se formeaza o echipa de succes si am putut observa asta pe indelete, in negocierile in care mi-am asistat clientii in ultimii 15 ani.
Modul in care e redactat contractul preconizeaza succesul incetarii lui
Protectia informatiilor confidentiale, a renumelui business-ului si a reputatiei profesionale a executivului sunt puncte de interes esentiale in negociere. Redactarea atenta a unor clauze care sa reglementeze conduita partilor ulterior incetarii contractului e de dorit. Adesea se agreaza inclusiv textul unor comunicate de presa sau ale comunicatului intern catre ceilalti angajati ai companiei, se limiteaza tipul de declaratii publice care se pot face.
Oamenii responsabili si profesionisti, care negociaza principial si cu aplomb atat atunci cand incheie contracte, cat si atunci cand le inceteaza. In termenii proverbului „cum iti asterni, asa dormi” si angajatii si angajatorii invata si sa isi astearna si sa doarma dupa acest tipar. Ceea ce-i va face sa fie mai "odihniti".
Mihai Voicu, Partener ONV LAW. Mihai Voicu este avocat din 1999, membru al Baroului Bucuresti. Este solicitat adesea de manageri de varf si de companii in cadrul negocierilor si disputelor dificile aparute in domeniul de executive employment. Este un bun negociator si excelent avocat litigant, experienta sa acoperind domenii precum: drept societar, fuziuni si achizitii, drept fiscal, dreptul muncii, proprietate intelectuala, telecomunicatii, dreptul sportului si insolventa.
Din anul 2011 este membru ales in Board-ul Legal Netlink Alliance.