Scurta poveste a oamenilor „Hikikomori”. Pustnicii sociali, o realitate?
O…stare care s-a născut odată cu nevoia acută de adaptare la mediul virtual. Noua dependență a umanității – cum plin de sensuri și chiar metaforic a fost numită. O nouă dependență a umanității manifestată într-un spațiu propriu subiectului.
Marchează izolarea totală, dezorientarea și lipsa nevoii de comunicare reală cu semenii.
Guvernul Japoniei a anunţat că intenţionează să efectueze, pentru prima dată, un studiu amănunţit privind aşa-numiţii „Hikikomori” sau „pustinici sociali”, oameni care refuză să iasă din casă timp de şase luni sau chiar mai mult. Studiul se va concentra pe persoanele cu vârstă medie. Cei mai mulţi cercetători care îi studiază pe hikikomori au în vedere adolescenţii care se autoizolează, singura lor legătură cu exteriorul fiind internetul.
Recluziunea autoimpusă este determinată la adolescenţi de stările de depresie sau de convingerile personale, tinerii refuzând pur şi simplu să mai iasă din locuinţe. Populaţia Japoniei îmbătrâneşte şi, odată cu ea, creşte şi vârsta ermiţilor sociali. Potrivit unor estimări, cei mai mulţi dintre cei 500.000 de „Hikikomori” cunoscuţi din Japonia au vârstă mijlocie. Studiul pe care intenţionează să îl efectueze Guvernul japonez va viza peste 5.000 de locuinţe, unde trăiesc pustnici sociali, cu vârste între 30 şi 40 de ani, retraşi complet din societatea niponă de mai bine de şapte ani, subliniază corespondenţii BBC.
Japonia înregistra în 2013 un număr de peste un milion de tineri care se încadrau în manifestările acestui fenomen, constituind o serioasă problemă socială. Studiile clinice și investigațiile sociologice, elaborate de specialiștii japonezi încă din 2003, au demonstrat că nu este doar un fenomen, ci și o problemă de natură medicală cauzată de o depresie profundă sau de anxietatea patologică. În Japonia, primele manifestări ale fenomenului au fost remarcate în anii ’90.
Epilog
Deși fenomenul este de notorietate în Japonia, el s-a remarcat, la intensități diferite, în toată lumea – inclusiv în România…