„Sunt momente în viață când trebuie să faci alegeri vitale”. Primul interviu de anvergură cu Brigitte Macron
"Pentru mine, asta a fost decizia vitală. În rest, tot ce s-a spus pe parcursul celor 20 de ani este nesemnificativ"…Aceasta declară, printre altele, Prima Doamnă a Franței Brigitte Macron, pentru numărul din septembrie al revistei "Elle", ediția franceză.
L-a întâlnit prima dată pe actualul președinte al Franței, Emmanuel Macron, în anii '90, când el era adolescent. S-au căsătorit în 2007, diferența de vârstă dintre cei doi fiind de 25 de ani. De altfel, interviul din Elle abordează pe larg mult discutata temă a vârstei dintre cei doi.
Promisiunea respectată
Macron este căsătorit cu Brigitte Trogneux, care i-a fost profesoară de teatru la liceu. A întâlnit-o prima dată pe actuala sa soţie, acum în vârstă de 64 de ani, pe vremea când el avea numai 15 ani, a relatat „The Daily Mail“. La doi ani după ce s-au văzut prima dată, Emmanuel i-a făcut profesoarei sale o promisiune şocantă, după cum chiar aceasta a mărturisit într-un interviu acordat anul trecut revistei „Paris Match“. „La vârsta de 17 ani, Emmanuel mi-a spus: «Orice ai face, mă voi căsători cu tine!»“, a dezvăluit Brigitte Macron. La acel moment, Brigitte era căsătorită, purta numele Auziere şi avea trei copii. Ulterior, Emmanuel Macron s-a mutat la Paris pentru ultimul an de liceu.
„Puţin câte puţin, el a învins toate împotrivirile mele, într-o manieră incredibilă, cu multă răbdare. (…) Nu era un adolescent. Avea o relaţie de egalitate cu alţi adulţi“, a povestit Brigitte într-un documentar de televiziune. În cele din urmă, ea s-a mutat în capitala Franţei pentru a fi alături de Macron şi a divorţat. Căsătoria lor a avut loc abia în anul 2007, fără ca Trogneux să ia numele soţului său. Relaţia lor a stârnit multă vâlvă în timpul campaniei electorale, iar Macron s-a menţinut ferm pe poziţii în ceea ce o priveşte pe soţia sa: „Nu o ascund de lume!”, a spus el.
“OK, nu îmi pică bine”
“Sigur că luăm micul dejun împreună, eu cu ridurile mele, el cu prospețimea lui, dar asta e viața noastră. (…) Sunt momente în viață când trebuie să faci alegeri vitale (…). Dacă nu făceam această alegere, aș fi trecut pe lângă propria viață. Eram foarte fericită alături de copiii mei și, în același timp, simțeam că trebuia să trăiesc <acea dragoste>, cum spunea Prévert, să fii pe deplin fericit", mai afirmă Brigitte Macron în actualul interviu din Elle.
Prima Doamnă a Franței mai recunoaște în interviu că i-a fost greu să audă criticile din timpul campaniei electorale referitoare la viața alături de Emmanuel Macron. "În cele din urmă, mi-am spus <OK, nu îmi pică bine, dar trebuie să fac față și să tac. După, va trece’", a declarat Prima Doamnă în ceea ce a fost numit primul interviu de anvergură de când soțul ei a devenit președintele Franței.
Ca un fapt inedit, Brigitte Macron apare pe coperta revistei Elle purtând un sacou Dior peste un tricou, blugi Saint Laurent și pantofi stiletto. A fost fotografiată la Palatul Élysée de Mark Seliger, un american celebru pentru instantaneele sale cu vedete.
Obstacolele pentru soții Macron continuă, formalizarea statutului de Primă Doamnă pentru Brigitte Macron fiind intens criticată public în Franța, potrivit stiri.tvr.ro. Diferența de vârstă dintre soții Macron este similară diferenței de vârstă dintre Donald Trump (71 de ani) și Melania (47 de ani).
Brigitte Macron a primit luni, 21 august, un rol oficial la Palatul Elysee. Prin intermediul unei „carte de transparență privind statutul pe care îl are consoarta șefului statului” francez, cartă publicată pe site-ul președinției franceze, potrivit AFP.
Pentru prima dată
Acest rol de reprezentare nu este nici retribuit, nici dotat cu un buget specific, precizează comunicatul. „Este vorba de un statut juridic, dar și de un angajament valabil doar pentru Brigitte Macron și pe durata mandatului lui Emmanuel Macron”, a precizat o sursă din anturajul soției lui Macron.
Este pentru prima dată în istoria Franței când un text stabilește negru pe alb rolul și mijloacele pe care îl are consoarta președintelui, până acum informale și adesea opace. Carta răspunde în parte promisiunilor făcute în campanie de Emmanuel Macron de a pune capăt „unei ipocrizii franceze” prin crearea unui statut juridic pentru consoarta președintelui. Decizia sa finală nu a trecut printr-o lege sau un decret, în condițiile în care o petiție lansată vara aceasta împotriva oricărui statut oficial a strâns 316.000 de semnături în câteva săptămâni.
Textul Palatului Elysee, care nu folosește termenul de „Primă Doamnă”, detaliază “rolul public și misiunile consoartei președintelui Republicii”: să asigure reprezentarea Franței alături de șeful statului, să răspundă numeroaselor solicitări din partea francezilor primite prin poștă sau telefon, să patroneze acțiuni caritabile, culturale sau sociale…
Pentru prima dată, site-ul elysee.fr publică luni o agendă a „acțiunilor și deplasărilor” lui Brigitte Macron, care detaliază agenda sa oficială din 14 mai, dată la care ea a ajuns la Elysee, alături de cel mai tânăr președinte din istoria Franței.
Pentru a duce la îndeplinire aceste misiuni, Brigitte Macron va avea doi consilieri și un secretar.
Critica principală adusă de petiția împotriva unui statut oficial constă în aceea că Brigitte Macron ar putea „obține un buget din fonduri publice” într-o perioadă de restricționare severă a cheltuielilor publice.
Și, de altfel, ea însăși a declarat în interviul pentru revista „Elle” că ar dori să-și asume “rolul public” într-un mod absolut transparent.