Adrian Dinu – Momentul în care „ți s-a umplut paharul”
Adrian Dinu, Organizational Culture Enabler, Human Synergistics România
Văd tot mai mulți oameni din jurul meu care fie sunt în procesul de a se reinventa, fie simt nevoia unei reinventări. Prin prisma profesiei, am adesea ocazia să aflu despre experiențele revelatoare pe care le-au avut oamenii atunci când au primit feedback-ul oferit prin intermediul instrumentelor psihometrice pe care le folosim la Human Synergistics. Uneori au fost punctul de pornire al transformării, alteori au fost o resursă demult uitată și scoasă la suprafață la momentul potrivit. Cert este că au jucat un rol semnificativ.
Ce par să aibă în comun toate aceste reinventări este un moment în care „ți s-a umplut paharul”, în care simți că nu mai poți, că nu mai vrei să continui pe calea pe care ai ajuns aici, că vrei să faci altceva, că vrei să trăiești altfel. Poate că acest moment vine după perioade lungi de solicitare la maxim, care ți-au consumat resursele până când ai ajuns la epuizare mentală și fizică. Sau poate că ai ajuns aici după o lungă perioadă în care ai simțit tot mai multă detașare și tot mai mult dezinteres față de ceea ce ai de făcut. Sau poate simți că odată cu venirea pe lume a (încă) unui copil, lucrurile s-au schimbat, că nu te mai poți uita la lume la fel ca până atunci.
Cert este că, indiferent cum ai ajuns la el, odată ce ai ajuns într-un astfel de punct, încep căutările, încep întrebările, încep să iasă din nou la suprafață amintiri, talente, preocupări și pasiuni. Unele de mult uitate, altele lăsate undeva în fundal, altele având poate o mică nișă croită undeva într-un colț al vieții tale. Există foarte multe resurse care pot fi de folos într-un astfel de moment. Feedback-ul oferit de cei din jur, testele vocaționale sau poate un concept care-ți permite să te uiți altfel la lume și la tine pot fi de mare ajutor.
Conceptul japonez de „ikigai” (motivul pentru a trăi sau, tradus literal, motivul pentru care te trezești dimineața) este deosebit de util în astfel de situații. Dacă găsești ce se află la intersecția între „ce îmi place”, „la ce sunt bun”, „pentru ce pot fi plătit” și „de ce are lumea nevoie”, atunci ți-ai găsit menirea. Cea mai importantă dintre întrebările anterioare (și cea la care este cel mai greu de răspuns) este „ce îmi place cu adevărat?”. Am fost atât de obișnuiți să gândim în termeni de ce se așteaptă de la noi, ce se cade, ce se cuvine, ce se face și ce nu, încât sunt șanse mari ca răspunsul să fie „ascuns” sub mai multe straturi de conținut venit din exterior. Pentru a ajunge la acea esență trebuie să dăm deoparte straturile, rând pe rând, iar procesul nu este nici rapid și nici ușor, adesea vine la pachet cu lacrimi, frustrare și supărare.
Cu cât am fost supuși unei presiuni mai mari de a fi într-un anumit mod, cu cât am internalizat mai bine acea voce care spune că trebuie să ne uităm constant în exterior și să căutăm acolo aprobare pentru tot ceea ce facem, cu atât poate să fie mai radicală schimbarea, atunci când ea se întâmplă. Inversa este și ea valabilă, cu cât am învățat să fim mai liberi, mai în contact cu noi înșine, mai auto-determinați, cu atât ne va fi mai ușor să facem schimbări treptat, mai puțin radicale. Și vom putea face acest lucru pe măsură ce simțim nevoia, fără să fie nevoie să ajungem într-un moment de criză, fără să „ni se umple paharul”.
Dacă am început o astfel de transformare sau dacă simțim că suntem aproape de acest punct, ajută mult să apelăm la profesioniști care ne pot ghida și sprijini emoțional, ne pot ajuta să ne identificăm și să folosim resursele sau pot reprezenta ei înșiși resurse pentru noi în acest proces. Indiferent că ne referim la terapeuți, coachi sau mentori, este important ca oamenii pe care ni-i aducem alături să fie persoane în care avem încredere, a căror perspectivă adaugă valoare și de care ne simțim acceptați și sprijiniți (nu judecați sau criticați). În cazul terapeuților și coachilor, e foarte important ca aceștia să fie bine pregătiți și buni profesioniști, pentru a ne putea sprijini optim, pe măsură ce trecem prin procesul de reinventare.
Articol preluat din numărul 260 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.