A devenit cel mai bogat om din toate timpurile: Destinul lui Jeff Bezos, un șef pretențios, care nu ezita să urle la angajați
După cum notează CNN Money, averea netă a lui Bezos este estimată la suma de 104,4 miliarde de dolari.
Cea mai mare parte a sumei provine din cele 78,9 milioane de acţiuni pe care le deţine la Amazon, a căror valoare a crescut luni cu 1,4%, crescându-i averea netă cu 1,4 miliarde de dolari. Valoarea acţiunilor Amazon a crescut cu aproape 7% anul acesta, după ce au înregistrat o creştere de 56% în 2017, potrivit News.ro.
Bezos deţine, de asemenea, participaţiuni la The Washington Post (WP) şi Blue Origin, o companie privată de călătorii spaţiale care intenţionează să ducă turişti în spaţiu.
Bula internetului
Averea fondatorului Microsoft este estimată în prezent la 91,9 miliarde de dolari de către Forbes şi la 93,3 miliarde de dolari de către Bloomberg. Gates continuă să fie al doilea cel mai bogat om din lume în ambele clasamente
Însă Forbes aminteşte că averea sa a atins 100 de miliarde de dolari în aprilie 1999, cu ajutorul ”bulei Internetului”. Ajustate în funcţie de inflaţie, 100 de miliarde de dolari din 1999 ar valora în prezent 148 de miliarde de dolari. Însă chiar şi fără o ajustare în funcţie de inflaţie, Gates ar fi mult mai bogat ca Bezos, ţinând cont de acţiunile sale de caritate semnificative.
Bloomberg afirmă că analiza donaţiilor sale dezvăluite public arată că Gates a oferit 700 de milioane de acţiuni Microsoft, în valoare de 61,8 miliarde de dolari la valoarea din prezent, dar şi 2,9 miliarde de dolari în numerar, ceea ce ar face ca valoarea averii sale nete să depăşească 150 de miliarde de dolari.
Anii de început
După absolvirea Princeton University în 1986, Bezos a lucrat pe Wall Street în domeniul computer science. Apoi a lucrat pentru o rețea de comerț internațională a unei companii numită Fitel. Ulterior , a lucrat pentru Bankers Trust, la care a devenit vice-președinte. Apoi a lucrat pentru D. E. Shaw & Co. ca specialist tot în computer science.
În cartea “The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon”, autorul Brad Stone (jurnalist care timp de 15 ani a scris despre Amazon și despre tehnologiile din Silicon Valley pentru publicații precum Newsweek și New York Times) ilustrează anii de început ai Amazon și explică modul în care a evoluat compania de-a lungul timpului, scotând în evidență “personajul“ Jeff Bezos.
Amazon a fost înființat în garajul lui Bezos și serverele necesitau atât de multă energie electrică, încât antreprenorul și soția sa nu puteau folosi un uscător de păr sau un aspirator în casă, fără să "sară" o siguranță.
Bezos a dorit inițial să numească site-ul "Cadabra", dar primul avocat al celor de la Amazon, Todd Tarbert, l-a convins că denumirea poate fi confundată cu "Cadaver". Bezos a ales apoi denumirea de "Relentless". În final a ales numele "Amazon", deoarece este denumirea celui mai mare fluviu din lume.
În perioada de început a Amazon, un clopoțel suna în birou, de fiecare dată când cineva fîcea o achiziție, iar angajații se adunau pentru a vedea dacă respectivul client a mai cumpărat de pe site sau este unul nou. În câteva săptămâni, clopoțelul a început să sune atât de des, încât conducerea a decis să îl desființeze. Jeff Bezos isi dorea ca angajatii sai sa lucreze cel putin 60 de ore pe saptamana. Ideea de echilibru intre viata profesionala si cea personala nu exista, in viziunea sefului Amazon.com
Amazon s-a confruntat cu probleme privind creșterea prea dinamică la finele anilor '90 – începutul anilor 2000. La începutul anului 2002, Bezos a venit cu ideea "echipei pentru două pizza". Respectiv, angajatii erau organizați în grupuri de cel mult zece oameni – numărul ideal pentru a le satisface foamea cu două pizza, la cină – și aceștia puteau lucra autonom. Echipele aveau obiective stricte, iar performanța lor era calculată matematic. "Comunicarea este un semn al problemelor", spunea pe atunci Bezos. "Înseamnă că oamenii nu lucrează la nivel organic, ca o echipă. Trebuie să găsim un mod prin care oamenii să comunice tot mai puțin între ei, doar cât trebuie". Mulți angajați urau conceptul de "two-pizza teams", datorită presiunii exercitate de Bezos.
“Ați lucrat cu toții bine!”
De-a lungul timpului s-a dovedit că Jeff Bezos este un șef pretențios, care nu ezită să urle la angajații săi. Mai precis, Bezos este cunoscut pentru ieșirile sale față de angajați și se pare că la un moment dat a apelat la un trainer, care să îl ajute în situatiile tensionate, după cum nota Business Insider.
Potrivit unui fragment din cartea lui Brad Stone: "În timpul unei întâlniri memorabile, Bezos și-a vărsat nervii asupra lui Diane Lye și a colegelor sale, spunându-le că sunt proaste și să revină într-o săptămână, după ce își vor da seama ce au de făcut. Bezos a făcut apoi câțiva pașsi înapoi, a rămas nemișcat și a adăugat: "Dar ați lucrat cu toții bine!"…